Mleko uklonjeno iz vrtića u Kragujevcu

- -
0

nada naumovicU svim vrtićima Ustanove za decu ”Nada Naumović” u Kragujevcu mleko je od danas sklonjeno iz obroka za decu.

U kragujevačkim vrtićima se koriste proizvodi Niške mlekare, koja je na spisku proizvodjača čije mleko, po analizama Ministarstva poljoprivrede, ima povećan sadržaj aflatoksina.

”Mleko je na dečijem meniju dva do tri puta nedeljno, a od danas smo ga isključili iz ishrane”, rekla je direktorka Ustavnove za decu Slavica Otović.

Kako je najavljeno državne inspekcijske službe od danas kreću na teren da bi prekontrolisale da li su sa tržišta povučeni uzorci mleka u kojima je zabeležena veća vrednost aflatoksina.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvodjača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin M1 u nedozvoljenim količinama.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić je potvrdio da je izvesna količina kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali je to daleko manja količina od 75 odsto celokupnog kukuruza u našoj zemlji, o čemu, kako kaže, spekulišu mediji.

Dovoljno je tri do četiri dana da se promeni ishrana stoke zdravom hranom i da se eliminiše prisustvo aflatoksina u mleku.

Izvor: RTK

Nema komentara

Odgovorite