“Meggle” ima dvostruko veću koncentraciju aflatoksina od dozvoljene?!

- -
2

mlekoU samo devet uzoraka sa liste od 35 uzoraka mleka, koju je danas na Tviteru postavio vojvođanski sekretar za poljioprivredu Goran Ješić, koncentracija aflatoksina niža je od najviše dozvoljene, dok je u pojedinim proizvodima, najčešće “Niške mlekare”, “Subotičke mlekare”, somborskog “Somoboleda” i kragujevačkog “Meglea”, koncentracija ove kancerogene supstance čak i dvostruko veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

U pitanju su uglavnom sveža, pasterizovana mleka. Najviše koncentracija Aflatoksina M1 od 0,1 mikrograma po kilogramu zabeležena je u Svežem mleku od jednog litra, pasterizovanom i homogenizovanom sa 2,8 odsto mlečne mesti Niške mlekare. Na kontrolisanom uzorku, takođe, nije bio ni uočljiv datum do kojeg je proizvod upotrebljiv.

Isto toliko je registrovano i kod “K plus” svežeg mleka mlekare “Megle”. Problematično je i sveže mleko sa 1,6 odsto mlečne masti iz “Niške mlekare”, u kojem je registrovano 0,099 mikrograma po klogramu aflatoksina, koliko i u “Ella” trajnom mleku “Subotičke mleklare”. U mleku proizvođača “SZR Sirela Maglić”, kao i u “Dukat” svežem mleku sa 2,8 odsto mlečne masti, registrovano je 0,091 mikrograma aflatoksina.

Prema tabeli, analizirana su mleka proizvođača “Megle” iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, “Somboled” iz Sombora, “Imlek” iz Beograda, “Niške mlekare”, “Subotičke mlekare”, “Sirele” iz Maglića, “Mlečne industrija Stapar” i “Šabačke mlekare”.

“Dobio sam večeras rezultate prvog istraživanja mleka. Moja je obaveza da do utorka dok ne stignu ostale analize budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede”, napisao je juče visoki funkcioner DS-a.

On je dodao da je razlog povećanja koncentraciju aflatoksina u mleku to što je tog toksina bilo u hrani stoke – kukuruzu koji je prošle godine bio podložan toj gljivičnoj kontaminaciji zbog suše.

Ješić je ponovio da je Vlada Srbije obaveštena o tim rezultatima i dodao da očekuje da će se ona sutra oglasiti, a ukoliko to ne učini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će objaviti rezultate na svom sajtu.
Ješić je objasnio da u ovom slučaju nisu životinje bolesne, već da je hrana neispravna, što je od septembra i javni podatak.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je prošle nedelje da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 uzorka pokazalo potpunu bezbednost ove namirnice, a da je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoksina.

Izvor: BLIC

2 Komentara

  1. Zašto se samo proziva jedna mlekara, kada su na listi skoro sve??
    Ja obožavam MEGGLE proizvode i ovo nije samo njegov već više problem cele poljoprivrede!
    Šta je sa mesom i ostalim namirnicama koje sadrže sporni buđavi kukuruz??? Kada će uslediti njihova kontrola??

  2. ovo sa mlekom jeprava ludnica .MIobicni seljaci smo od svega ovoga zbunjeni i uplaseni .Nas koji proizvodimo manju kolicinu mleka Imlek nece ni dakonstatuje ni sama da saradjuje poradi laktofriza ane shvataju da bi nabavili najjeftiniji laktofiz treba daprodamo 2 bolje krave sa teladimastarosti 2 meseca a u mom kraju krave su svedene na minimum naj veci broj domacinstava jeprodalo a iko i drzi vecinom su jedna ili dve pa kako da imaju te uredjaje jedino Megle nepravi probleme oko toga oni neceju da uzimaju kiselo mleko i bez mlecne karte gde veterinar daje saglasnost da su krave zdrave.Cena je losa kao i kod ostalih sto je u Srbiji trend duzi niz godina al je isplata uredna pa se plasimo sta ce sad biti

Odgovorite