Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze

- -
0

tuberkulozaDanas je Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze, koji se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti da se i danas tuberkuloza javlja epidemijski u većem delu sveta, prouzrokujuci smrt nekoliko miliona ljudi svake godine.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje otkrije oko devet miliona novoobolelih, a u našoj zemlji trend prisustva ove bolesti je u opadanju.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bacil TBC-a. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tj. vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, i ona tada postaje zarazena.

Faktori rizika za nastanak ove bolesti su HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola, droge, socijalno ugožene kategorije stanovništva, stanovanje u zajednici sa obolelima.

Najčešći oblik ove bolesti je tuberkuloza pluća, a simptomi su kašalj koji traje više od tri nedelje, bol u grudima, iskašljavanje krvi ili sluzi koja dolazi duboko iz pluća, slabost, gubitak telesne težine, povišena temperutura i znojenje noću.

Svaki čovek  treba da ima na umu da je danas tuberkuloza izlečiva ako se pravilno leči, adekvatnom terapijom i posebnim režimom života.

Krajem 19. veka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik SAD i Evrope, a na taj datum 1882. godine nemački doktor Robert Koh je otkrio uzročnik tuberkuloznog bacila, što je označilo i početak borbe za dijagostikovanje i lečenje tog opasnog oboljenja. Sto godina kasnije, 1982. godine Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti obeležile su prvi put Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

 

 

Slične vesti

0

0

Nema komentara

Odgovorite