Među stipendistima NIS-a koji studiraju u Rusiji i jedan Kragujevčanin

- -
1

Na Ruskom državnom univerzitetu nafte i gasa „I. M. Gupkin” i Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu trenutno studira 18 srpskih studenata, stipendista NIS-a

Kako piše “Politika” u poslednjih sedam godina „Naftna industrija Srbije” stipendirala je više od 90 studenata na fakultetima u Srbiji i inostranstvu, posle čega je i zaposlila više od 30 stipendista. Kompanija sarađuje sa osam univerziteta u regionu i Ruskoj Federaciji, što ukupno obuhvata 30 fakulteta i tri stručna naučna društva. U tekućoj akademskoj godini NIS je sklopio 13 novih ugovora o stipendiranju studenata – tri u Ruskoj Federaciji i deset u Srbiji, a pored njih ima još 23 stipendista u dve navedene zemlje. Na Ruskom državnom univerzitetu nafte i gasa „I. M. Gupkin” i Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu trenutno studira 18 srpskih studenata, stipendista NIS-a.

Među njima je i mladi Kragujevčanin Filip Matović.

Kada je sa devetnaest godina iz Kragujevca stigao u Sankt Peterburg, na Univerzitet „Gornij”, njemu je pomisao da će se u budućnosti baviti eksploatacijom naftnih ležišta izazivala istovremeno osećanje straha od nepoznatog, ali i veliku želju za dokazivanjem. Znao je da se susreće sa nimalo jednostavnim i veoma odgovornim poslom. U korist odluke za njega prevagnula je ponuđena sigurnost zaposlenja u vreme kada sve više mladih napušta našu zemlju jer ne može da nađe posao.

Sada, kao student četvrte godine naftnog i gasnog inženjerstva, ističe da je u prelepom Sankt Peterburgu dobio priliku da poveže na fakultetu stečena teorijska znanja sa praktičnim radom na najmodernijim uređajima i usput sagleda realne probleme sa kojima se inženjeri svakodnevno sreću na poslu.

To mu je i najbitnije, jer smatra da poslodavci u Srbiji, ali i van nje, prosto vape za mladima koji umeju da primene fakultetsko znanje.

1 komentar

Odgovorite