Marko Pavlović: „Infrastruktura je prioritet za vrhunske rezultate u sportu“

- -
0

sc-park

U današnje vreme je teško, gotovo nemoguće, naći delatnost u društvu koja funkcioniše bez poteškoća. I u našem gradu je to, nažalost, svakodnevnica, ali jedina pozitivna stvar u svemu je što još uvek postoje ljudi, odgovorni, ambiciozni, kojima nije mrsko da se uhvate u koštac sa problemima i da doprinesu razvoju Kragujevca.

Možda i najsvetliji primer takvog načina rada je Marko Pavlović, direktor SC „Park“. Proslavljeni kragujevački sportista, koji svojim bogatim sportskim iskustvom, želi da mlađim generacijama stvori uslove da jednog dana postanu vrhunski sportisti.

SC „Park Kragujevac“, rukovodi kompleksom otvorenih bazena, zatvorenog bazena, jezerom u Šumaricama i halom „Gordana Goca Bogojević“, do izbora novog rukovodstva, fukcionisao je uz dosta poteškoća. Osnovan sa idejom da adekvatno isprati razvoj samog grada, i obezbedi adekvatne uslove za organizovanje sportskih manifestacija, usluge treninga i rekreacije građanima i sportistima u Kragujevcu, zapao je u velike finansijke probleme. I pored ogromne pomoći grada Kragujevca, problemi još uvek nisu u potpunosti rešeni. Ali su se stvari pokrenule sa mrtve tačke i svi se nadaju da će SC „Park“ ponovo stati na zelenu granu.

Kakva je perspektiva SC „Park“, šta je urađeno u prethodnom periodu, u ekskluzivnom razgovoru za Ritam grada, otkrio nam je direktor Marko Pavlović, koji funkciju direktora obavlja od maja ove godine.

Šta je do sada urađeno?

– Od sredine maja, kada sam postavljen za direktora, uveli smo, a trudićemo se da to postane praksa, raniji početak kupališne sezone. Kod nas sezona obično počinje krajem juna ili početkom jula, dok u mnogim zemljama, termin je sredinom maja. To ne zavisi od klimatskih faktora, već je to kultura samih ljudi. Ove godine otvoreni bazeni su sa radom počeli 12. juna, a mi ćemo se u buduće truditi da to bude najkasnije do 1. juna. Na primer, nekada su se bazeni otvarali 25. maja. Ove godine smo imali malo vremena da se pripremimo za sezonu, ali smo i pored toga uspeli da zamenimo pločice u bazenima, obnovili smo kompjutersku kontrolu ulaza i na taj način sprečili dalju diskriminaciju ulazka na otvorene bazene. Na taj način smo prihodovali dovoljno novca da možemo da skinemo blokadu računa od 7 miliona dinara i da rešimo ostale finansijske aspekte.

Koji su ostali finansijski aspekti?

Pored deblokade računa, kao najvećeg bremena, smanjili smo dug prema Srbijagasu od skoro 13 miliona dinara, na 4 miliona i nadamo se da ćemo u narednom periodu vratiti i ostatak. Ispaltili smo deo reprograma za porez u iznosu od 5 miliona dinara. Zarade zaposlenih se ispalćuju redovno, od kada sam ja na mestu direktora. Postoji dugovanje iz perioda kada nisam bio direktor, u iznosu od 5 plata, ali će i te obaveze uskoro biti izmirene. Svi klubovi koji koriste objekte SC „Park“ svoje obaveze izmiruju redovno, osim VK Radički sa kojim imamo malo poteškoća.

Pored sređivanja otvorenih bazena, šta je urađeno na ostalim objektima?

Poslednje dve nedelje avgusta, izvršili smo generalno renoviranje zatvorenog bazena. Odradili smo dezinsekciju, deratizaciju, po najsavremenijim metodama, jer je poslednjih godina bilo problema sa bubama. Renovorali smo ormare u garderobama, postavili nove ključeve i bravice, sređivanje tuš kabina, krečenje celog objekta, kupovina fenova, hemijske opreme… Analize vode, koje sprovodi Institu za javno zdravlje iz Kragujevca, su pokazale da je kvalitet vode na najvišem nivou.

Pored zatvorenog bazena, sređeno je i igralište za košarku, popravljene su tribine, zamenjeni obruči i konstrukcije koševa, a u planu je i postavljane najmodernije tartan podloge.

Čekamo zimsku pauzu za generalno sređivanje hale „Gordana Goca Bogojević“, parcijalno sređujemo i lokale na otvorenim bazenima i terasu, koje dajemo pod zakup.

Kakvi su planovi za naredni period?

U narednih mesec dana ćemo ući u izgradnju tunela za atletiku, koji je neophodan za treninge atletičara. To će biti unutar otvorenih bazena. Postoje i dugoročni planovi za sređivanje platoa i tribina na otvorenim bazenima, ali nam je potrebna pomoć fondova i EU, jer sami nismo u mogućnosti da izdvojimo tolika sredstva.

Naša misija je da infrastrukturu stavimo u prvi plan i da sutra našoj deci obezbedimo adekvatne uslove za bavljenje sportom, to je naš primarni cilj.

Koliko ste Vi lično zadovoljni učinjenim?

Kao i svaki sportista, smatram da uvek može bolje. Sa druge strane, sam i zadovoljan jer smo se trgli, ne idemo više dole. Krenuli smo uzlaznom linijom i za dalji progres nam je potrebna podrška grada, kao i Međunarodnih fondova i institucija kojima se obraćamo.

Nema komentara

Odgovorite