Marko Kovačević najbolji istoričar

- -
2

marko kovacevic

Učenik osmog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“, Marko Kovačević, pobedio je na Republičkom takmičenju iz istorije. Tim povodom, za njega su u Svečanom salonu zgrade grada prijem upriličili član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti, Boris Kovačević, i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje i nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima, Slađana Radisavljević.

Na Državno takmičenju iz istorije, održanom u Krupnju učestvovalo je 450 učenika iz čitave Srbije, a Marko je osvojio maksimalni broj poena i prvo mesto.

– Pripreme su dugotrajan proces, zahtevaju dosta zalagnja, rada i odricanja, a sa njima sam krenuo početkom godine. Pored školskih udženika za takmičenje su mi bile potrebne i neke druge knjige, više autora. Koristio sam istorijske izvore, razne prepiske, pisma, dnevnike ličnosti koji su učestvovali u velikim događajima. U svakom slučaju, trud se isplatio – rekao je Marko Kovačević, vukovac koji planira da upiše Prvu kragujevačku gimnaziju i u budućnosti se posveti prirodnim naukama.

Ponosni Markov profesor kaže da se seća prvog časa kada je ušao u razred i njegovog interesovanja i ljubopitljivosti.

– Uspeh učenika je uspeh nastavnika, a još je veći kada ga učenik prevaziđe. Pripreme teku od petog razreda, Markovo interesovanje je oduvek bilo veliko. Uskladili smo gradivo i njegova interesovanja, on to usavršava i to je rezultiralo najvećim uspesima i prošle i ove godine – rekao je Srđan Damnjanović, nastavnik istorije u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“.

Marko je na takmičenjima učestvovao i prošle godine kada je takođe osvojio maksimalana broj poena i prvo mesto kao učenik sedmog razreda.

– Uspesi učenika su i uspesi njihovih profesora, škola i naravno grada. Ono što je naš prioritet je da promenimo odnos prema najtalentovanijoj deci, pri tome mislim i na đake i na studente, uspešne sportiste i umetnike i da one, koji su perspektiva i biseri ovog grada drugačijim pristupom i ophođenjem motivišemo da, čak i sa rezultatima koje postižu a koji prevazilaze ovu sredinu, ostanu i nastave da grade svoj život ovde – istakao je Boris Kovačević, član Gradskog veća.

2 Komentara

Odgovorite