Marihuana među šljivama i kukuruzima (FOTO)

- -
0

Selo Čumić kod Kragujevca, poznato po proizvodnji voća, ove jeseni pročulo se i po proizvodnji indijske konoplje jer je u njegovom ataru policija otkrila jednu od većih plantaža te biljke od koje se sušenjem dobija marihuana. Policija je u raskrčenom delu šume, u vreme “žetve”, otkrila 223 kilograma indijske konoplje i tom prilikom uhapsila dve osobe za koje se sumnja da su je uzgajali.

konoplja

Meštani Čumića, mirnog šumadijskog sela, poznatog po izvozu šljive i drugog voća u Rusiju, ali i po proizvodnji kukuruza i pšenice, iznenađeni su otkrićem plantaže indijske konoplje i izbegavaju da javno govore o događaju koji je uznemirio celo selo.

Oni koji su pristali da anonimno komentarišu otkrivanje plantaže i hapšenje dvojice ljudi, za koje se sumnja da su u njihovom selu gajili indijsku konoplju, uglavnom su zabrinuti što droga “stiže sve bliže i mladima na selu” jer su ruralne sredine do sada uglavnom bile znatno manje izložene toj opasnosti od gradova.

Iako su uvereni da rod sa ove plantaže nije bio namenjen prodaji u njihovom selu, ipak brinu što njihova deca “sada znaju da i sama mogu da proizvedu drogu”.

“To zlo koje se širi Srbijom, stiglo je i u naše selo. Iako u Čumiću nema uživaoca narkotika, ipak smo zabrinuti jer deci svašta može da padne na pamet. Mi smo pošteni ljudi. Gajimo voće i žitarice i nikada nam tako nešto ne bi palo na pamet, ni zbog svoje ni zbog tuđe dece, ali očigledno ima i onih koji misle drugačije”, kaže meštanin Čumića, koji želi da ostane anoniman jer strahuje za svoju bezbednost.

konoplja1

S druge strane u Policijskoj upravi u Kragujevcu ističu da su ove godine zaplenili oko 480 kilograma različitih narkotika, duplo više nego u istom periodu prošle godine. Zaplenjeno je 477 kilograma marihuane, 125 grama heroina, 336 grama anfetamina kao i veća količina tableta koje se nalaze na spisku psihoaktivnih supstanci.

Tomo Terzić, načelnik Odeljenja kriminalističke policije kaže  da je zanimljivo što su, pored nekoliko plantaža indijske konoplje, ove godine na teritoriji Šumadije otkrivene i dobro opremljene laboratorije za proizvodnju droge, koje mogu raditi tokom čitave godine.

“Ove godine smo otkrili četiri laboratorije, za proizvodnju i preradu opojne droge. Dve u Kragujevcu, jednu u Rači, kao i jednu u Gornjem Milanovcu u saradnji sa kolegama iz Policijske uprave Čačak. To su laboratorije koje praktično mogu raditi čitave godine. U njima je, pored kompletne aparature, koja se koristi za proizvodnju opojnih droga, pronađeno oko 50 kilograma biljnih materija u sirovom i suvom stanju”, kaže Terzić.

konoplja2

Policija je presekla i nekoliko puteva droge od juga prema severu Srbije i uhapsila preko100 osoba koje su se bavile proizvodnjom, transportom i prodajom droge, a protiv 123 lica podnete su prijave za krivična dela vezana za trgovinu narkoticima.

“Izvršili smo 145 zaplena, a protiv 37 lica je primenjena i mera zadržavanja, nakon čega su naknadno sprovedena tužilaštvu”, dodaje Terzić.

Autor: B. Vučković
Izvor: Novi magazin

Nema komentara

Odgovorite