Lista kandidata za Đurđevdansku nagradu

- -
0

sasa milenicOdbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, na sednici održanoj 11. marta, doneo je Odluku o utvrđivanju liste kandidata predloženih za dodelu godišnje nagrade Grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade.

Ove godine nominovan je 21 kandidat. Najviše nominacija je u oblasti umetnosti (šest) i obrazovanja (pet), a po tri predloga tiču se humanitarnog rada, odnosno sporta.

U oblastima privrede, nauke, novinarstva i zaštite životne sredine kandidovan je po jedan potencijalni dobitnik.

Ova godina je bila rekordna po broju nominacija, ali i predlagača. Odbor je shodno utvrđenoj listi kandidata uputio zahtev za formiranje stručnih komisija koje će se detaljnije baviti ocenjivanjem predloga. Ova procedura trebalo bi da bude završena do 1. aprila, kada će Odbor utvrditi i uputiti Skupštini grada predloge na usvajanje.

Među predlozima, prema rečima Saše Milenića, predsednika Skupštine grada, još uvek preovlađuju predlozi pravnih lica, udruženja i institucija.

– Još uvek se sramežljivo Kragujevčani ohrabruju na sugrađanstvo i na lični stav, da ličnim imenom, od svog ukusa i svoje volje, kreiraju prostor za nagrađivanje i biraju ličnost. Jednoga dana imaćemo predloge komšija za nagrade od strane komšija – rekao je Milenić, zahvalivši se svim sugrađanima koji su se odazvali na ovogodišnji poziv Skupštine grada i uložili lični napor i volju da primete i istaknu vrednosti u svom neposrednom okruženju.

Đurđevdanska nagrada odabranim kandidatima biće tradicionalno dodeljena na svečanoj sednici Skupštine grada koja će biti održana 6. maja, na Đurđevdan.

Lista kandidata:

1. Aleksandar Ristić – za osvojeno prvo mesto reprezentacije Srbije na Prvenstvu Evrope u američkom fudbalu grupe „C“, u oblasti sporta, koga je predložio klub američkog fudbala „Kragujevac Wild Boars“.

2. Hor „Kir Stefan Srbin“ Muzičke škole “dr Miloje Milojević“ Kragujevac – za osvojenu zlatnu medalju na internacionalnom festivalu horova u Bijeljini i zlatnu plaketu za najbolje izvedenu konkursnu kompoziciju na takmičenju u Novom Pazaru, u oblasti umenosti, koji su predložili Episkop Šumadijski gospodin Jovan, Muzička škola “dr Miloje Milojević“ Kragujevac, kompozitor Zoran Hristić, Slavica Josić, Nadica Živković, Slaviša Minić, Nenad Živković, Draga Marković, Franich Alessandro, Aleksandra Minić i Anja Lazarević.

3. dr Milivoje Milovanović – za novostvorene tri sorte strnih žita i druge naučne rezultate u 2012. godini, u oblasti nauke, koga su predložili P. D. “Centar za strna žita“ d.o.o. Kragujevac, Unija za organsku poljoprivredu Srbije – Eko plus – Kragujevac i Poljoprivredna, savetodavna i stručna služba d.o.o. Kragujevac.

4. Kulturno – istorijski centar “Srpska kruna“ i radio klub “Kragujevac“ – za realizaciju manifestacije Vaskršnja izložba ikona, jaja i hlebova, povodom koje je uspostavljena radio veza širom sveta, u oblasti umetnosti, koje su preložili Udruženje radio amatera “KMUR“ – Foča, SZR “Brest“-Foča, Vasilije Živanović, Prof. dr Kaplan Burović, Ljubomir Pjevčević, Đuro Milekić, Ljubiša Jelić, Savez Udruženja boraca od 1990-1999. godine Republike Srbije, Nenad Korenčić, Savez radio amatera Srbije, advokat Gorica Veselinović, Galerija naivne umetnosti, Slovensko srbsko kulturno humanitarno društveno SREČANjE-SRETENjE – Slovenske Konjice, “Bratstvo Vukovića“ – Foča, Milun i Verica Vučićević, Zvonko i Miljana Vitošević, Radomir, Ana, Aleksandar i David Rakonjac i srpska pravoslavna opština fočanska – Foča.

5. Predškolska ustanova “Nada Naumović“ – za izuzetan doprinos u vaspitno – obrazovnom radu sa decom predškolskog uzrasta i afirmaciji kvalitetne vaspino – obrazovne prakse u 2012. godini, u oblasti obrazovanja, koju su predložili predstavnici Saveta roditelja PU “Nada Naumović“ Kragujevac i “Šumadija sajam“ d.o.o.

6. Miroljub Novaković – za postignute rezultate u poslovanju JP SC “Mladost“ Kragujevac u 2012. godini, u oblasti privrede, koga su predložili zaposleni u JP SC “Mladost“ Kragujevac, Košarkaški klub “Radnički“ Kragujevac, Odbojkaški klub “Radnički“ Kragujevac, kao i više stotina fizičkih i pravnih lica.

7. Života Marković – za knjigu “Srce pod kamenom“, u oblasti umetnosti, koga su predložili Udruženje penzionisanih prosvetnih radnika Kragujevca i Đorđe Paunović.

8. Gradsko udruženje penzionera Kragujevac – za veći broj akcija humanitarnog karaktera u 2012. godini, za doprinos u akcijama humanitarnog karaktera, koje su predložili Svetislav Toskić, Svetlana Atanasković, Udruženje za socijalni razvoj “Sunce“, Klub penzionisanih radnika MUP-Kragujevac, Udruženje vojnih penzionera Kragujevca i Udruženje penzionera prosvetnih radnika.

9. Udruženje estradnih umetnika i izvođača Šumadije “Kragujevac – koncert“ – za organizaciju festivala nove narodne pesme “Dragiša Nedović“ i ostale aktivnosti na očuvanju narodne izvorne pesme, u oblasti umetnosti, koje su predložili Turistička organizacija opštine Rekovac, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, Udruženje estradno muzičkih umetnika i izvođača – muzički centar Niš, Gradsko udruženje penzionera Kragujevac, Udruženje muzičara “Zenit“ Subotica, Udruženje estradnih umetnika i izvođača Kosova i Metohije, Udruženje muzičko – scenskih izvođača, Okružna organizacija Saveza slepih, Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ i Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije.

10. Igor Lazarević – za uredništvo Web portala Ritam grada u 2012. godini, u oblasti novinarstva, koga su predložili Nenad Živadinović, Jelena Petrović, Dragana Bubanja, Jelena Veličković, Nikola Petrašinović, Milutin Tasić, Jelena Vučković, Nenad Vasiljević i dr.

11. Nenad Tanasijević i Dušan Aleksić – za organizaciju prvog Svetskog univerzitetskog prvenstva u basketu 3 x 3, u oblasti sporta, koje su predložili Univerzitetski sportski savez Kragujevac, Zorica Timotijević, Danijela Đorđević, Lazar Milenković, Marko Radojević, Dragoslav Šekularac, Dragoljub Popović, Jelena Vukićević, i dr.

12. Prodajna galerija Rima – za priređivanje i organizaciju likovnih izložbi i izdavačke poduhvate u 2012. godini, u oblasti umetnosti, koju je preložio Jovan Gligorijević.

13. dr Radenko Petronijević – za obeležavanje dvadesetogodišnjice dodeljivanja Svetosavske nagrade, koja je 2012. godine dodeljena Prvoj kragujevačkoj gimnaziji iz fonda “Petronijević“ i Vidovdanske nagrade koja je dodeljena osnovnoj školi u selu Konjuša, za doprinos u akcijama humanitarnog karaktera, koga su predložili Udruženje “Kragujevac – naš Grad“, Prva kragujevačka gimnazija i Srpsko lekarsko društvo – okružna podružnica Kragujevac.

14. Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu – za obelažavanje 35 godina modernog bibliotekarstva i posebne rezultate i doprinos razvoju visokog obrazovanja u Kragujevcu u 2012. godini, u oblasti obrazovanja, koju je predložio Rektorski kolegijum Univerziteta u Kragujevcu.

15. Predrag Nikolić – za izuzetne rezultate u angažovanju učenika u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u 2012. godini, u oblasti obrazovanja, koga je predložila Osnovna škola “Stanislav Sremčević“ Kragujevac.

16. Vladan Živković – za uloge koje je ostvario u predstavama u pozorišnoj sezoni 2012. godine, u oblasti umetnosti, koga su predložile Ana Mutavdžić i Jelena Vasilić.

17. Dobrovoljno vatrogasno društvo “Kragujevac“ – za obeležavanje 125 godina postojanja i veći broj aktivnosti iz oblasti zaštite od požara u 2012. godini, za doprinos u akcijama humanitarnog karaktera, koje je predložilo Dobrovoljno vatrogasno društvo “Kragujevac“.

18. dr Ljubiša Milojević – za knjigu “Radosnik zaigranih rekreativaca kao potpora zdravih stilova života“, u oblasti sporta, koga su predložili FK “Jadran“ Kragujevac, Udruženje “Kragujevac – naš Grad“, Karate klub “Radnički“ Kragujevac, Srpsko lekarsko društvo – Okružna podružnica Kragujevac i Crveni krst Srbije – Crveni krst Kragujevac.

19. Slađan Rakić – za ostvarene rezultate na uređivanju i revitalizaciji “Eko parka“ Ilina Voda u 2012. godini, u oblasti zaštite životne sredine, koga su predložili Milovan Đorđević, Milovan Vukomanović, Milenko Stanojević, Katarina Kostić, Snežana Rajičić, Bisa Popović, Gordana Bošković i dr.

20. Predrag Obrović – za organizaciju i realizaciju kulturno – prosvetnih i umetničkih događaja i aktivnosti u 2012. godini, u oblasti obrazovanja, koga su predložili Njegovo Preosveštenstvo Episkop Šumadijski Gospodin Jovan, Rektor bogoslovije Sveti Jovan Zlatousti protojerej – stavrofor dr Zoran Krstić, pomoćnik Gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređivanje Grada Slavica Đorđević, načelnik školske uprave Mr Radojko Damjanović, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Miloje Nikolić, direktor Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković, direktor MŠ “dr Miloje Milojević“ Radomir Tomić, direktor OŠ “Sreten Mladenović“ Miodrag Pavlović, dr Aleksandar Aca Laković i Svetomir Sveta Madžarević.

21. Udruženje građana za socijalni razvoj “Sunce“ – za projekte: Alen, Mladi su zakon, Omladinsko preduzetništvo, partnerstvo javnog i civilnog sektora i Moje veštine, moje šanse, u oblasti obrazovanja, koje su predložili udruženje “Domaćini za seoski turizam“, Ekološko udruženje fanova kampova, udruženje mladih “Drača“ i udruženje za društveni razvoj mladih “Interaktiv“.

Nema komentara

Odgovorite