Leksikon Kragujevca izlazi iz štampe

- -
0

leksikonNakon trogodišnjeg timskog rada, ovih dana iz štampe će izaći Leksikon grada Kragujevca koji je nastao kao zajednički projekat grada Kragujevca i JP „Službeni glasnik“, a koji će biti predstavljen javnosti Kragujevca, 7. maja u okviru Programa obeležavanja dana grada. Tim povodom, gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović i predsednik Skupštine grada, organizovali su prijem za direktora „Službenog glasnika“, Radoša Ljušića i Milivoja Stefanovića, urednika leksikografskih izdanja.

– Uz izložbu likovnih umetnika Ingolštata i Kragujevca, promocija Leksikona grada Kragujevca je najznačajniji događaj u ovogodišnjem Programu obeležavanja Dana grada. To je finale jednog višegodišnjeg projekta koji su partnerski nosili grad Kragujevac i Službeni glasnik i kojim se postavlja temelj leksikografske aktivnosti, ne samo ove nacionalne institucije kulture nego i grada Kragujevca i Šumadije. Planovi su da znanje stečeno iz oblasti metodologije enciklopedijskog i leksikografskog rada ne bude tek tako prepušteno stihiji već da se organizovano i institucionalno nastavi negovati u Kragujevcu i kroz projekat Leksikon Šumadije, a kasnije i u nekoj institucionalnoj formi – rekao je saša Milenić, predsednik Skupštine grada.

Prema rečima urednika leksikona, Borivoja Radića to je knjiga koja sadrži preko 1.800 odrednica, fotografija, mapa i drugih priloga, ono što je karakteristično za grad, od njegovog nastanka do danas, od privrede i sporta, do kulture i umetnosti. Na izradi leksikona bio je angažovan tim od 70 ljudi, 9 urednika podeljenih po oblastima.

Ovom prilokom najavljen je i početak dva velika projekta Službenog glasnika, knjiga o Rudniku koja je značajna za Kragujevac s obzirom na to da oko 40 procenata teritorije ove planine pripada gradu Kragujevcu. Knjigu će pratiti i obimna foto dokumentacija planine Rudnik, slikana iz vazduha u svim godišnjim dobima.

Nema komentara

Odgovorite