Lakše do planske dokumentacije

- -
0

U organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Kragujevcu je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. U javnoj raspravi učešće su uzeli predstavnici lokalne samouprave, javnih službi, privrednih subjekata, civilnog društva, stručne javnosti. O izmenama koje se predlažu u ovom nacrtu učesnicima je govorila Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu.

Poslednje izmene Zakon je imao pre tri godine i to je dovoljno vremena da se u praksi pokaže sve ono što je predstavljalo problem, a što će biti predmet ovih izmena, rekla je Aleksandra Damnjanović, državni sekretar i kao najznačajniju izdvojila je izmenu u delu prostornog planiranja i urbanizma.

Strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije je uvođenje elemenata elektronske uprave i upravo se na tome radi. Srbija je na desetom mestu po uspešnosti i brzini izdavanja dozvola ali deo koji se odnosi na izradu planskih dokumenata ostao je nepokriven. U tom delu uvode se elementi elektronske uprave, slični onima u sistemu izdavanja građevinskih elektronskih dozvola, odnosno uvodi se e – prostor. Ministarstvo i Republički geodetski zavod pripremili su nacrt koji je u finalnoj fazi o upisima u katastar nepokretnosti i katastar vodova, a to će građanima omogućiti i efikasniji upis izgrađenih objekata. Ima i nekih izmena u tehničkom delu ali suštinska novina je  uvođenje e-prostora u pravni život i praksu RS, objasnila je državni sekretar Damnjanović.

Ranije su se radili planski dokumenti šireg područja a onda i obavezni planovi detaljne regulacije. Neke opštine i gradovi nisu izvršili svoje zakonske obaveze a posledica toga bila je nemogućnost izdavanja građevinskih dozvola. Danas građavinska dozvola se dobija za pet dana ali ako ne postoji plan nemoguće ju je dobiti. Zato je izmenama i dopunama u Nacrtu zakona predviđeno vraćanje na početak, odnosno na urbanizam i prostorno planiranje. To su dve veoma važne oblasti za svaku državu i to predstavlja javni interes, zaključila je Aleksandra Damnjanović.

Govoreći o Nacrtu zakona koji se danas našao pred učesnicima javne rasprave, Tomislav Spasenić, načelnik Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine je istakao da su očigledne olakšice u proceduri donošenja planske dokumenatcije u smislu ranog javnog uvida. Rokovi su skraćeni što će doprineti efikasnijem donošenju planske dokumentacije. Ubrzaće se procedura donošenja lokacijskih uslova, odnosno donošenja rešenja o građevinskim dozvolama. Dosadašnji zakon umnogome je doprineo tome da se bolje kotiramo u regionu kada je reč o donošenju lokacijskih uslova i građevinskih dozvola, a ovim dopunama i izmenama će se doprineti efikasnijem rešavanju i drugih pitanja, rekao je načelnik uprave Spasenić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji u gradovima Srbije trajaće do 6. februara. Tekst Nacrta postavljen je na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture www.mgsi.gov.rs i na portalu e-uprave. Primedbe, predlozi i sugestije mogu se dostavljati elektronskim putem ili poštom na adresu Ministarstva.

Nema komentara

Odgovorite