Kreću trake, počinje presudna godina za Fijat u KG

- -
0

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija danas se vraćaju na posao u obe smene, posle zimskog kolektivnog odmora koji je počeo 12. decembra.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata te fabrike Zorana Markovića, radnici prve smene su u utorak bili angažovani na takozvanom start apu odnosno četvoročasovnoj probnoj proizvodnji koja je uobičajena posle dužeg prekida rada.

– Naše hale i pogoni su spremni za proizvodnju u 2018. godini i očekujemo standardnu proizvodnju 200 jedinica u prvoj i 200 u drugoj smeni. Nadamo se da će svi zaposleni u ovoj godini da budu uposleni što bi značilo dobre zarade i dobre uslove rada – rekao je Marković.

On je rekao da kao predstavnik sindikata veruje da će Fijat sigurno ostati u Kragujevcu i da će biti produžen ugovor s tom kompanijom koji je zaključen pre deset godina.

– 2018. godina je ta presudna godina u kojoj treba da se obnovi ugovor ili da se proširi, tako da će prema našem sagledavanju ova godina biti jedna od težih i dinamičnijih godina, i što se tiče Vlade, i same kompanije oko pregovora, a samim tim i proizvodnje u kompaniji – rekao je Marković.

On je izrazio žaljenje što se u fabrici još uvek radi samo na modelu “500L” za kojeg se kaže da je “stari” model, odnosno njegovoj restilizovanoj varijanti.

– To je prelazno rešenje ili prelazni momenat do dolaska novog modela koji stalno očekujemo i prizivamo, da kažemo, i Vladu Republike Srbije kao manjinskog vlasnika kompanije i samu kompaniju Fijat da krenu u pripremu za proizvodnju novog modela koji bi uposlio još veće kapacitete i veći broj zaposlenih – kazao je Marković.

On je potvrdio da će radnici FCA u Kragujevcu u februaru primiti januarsku zaradu s drugim delom povećanja koji je dogovoren prošlog leta u pregovorima posle štrajka.

– Sa tim povećanjem najniža bruto osnovica za prvi platni razred biće 42.250 dinara. Time je ispunjen dogovor iz letošnjih pregovora da nam se zarada poveća ukupno za 9,54 odsto – rekao je Marković.

Nema komentara

Odgovorite