Kragujevčanin na kineskoj marki

- -
0

Kragujevčanin na kineskoj marki

Poštanska marka, koja je odnedavno u opticaju u Kini „nosi“ lik Kragujevčanina Miljana Bjeletića, umetnika na harmonici, inače profesora na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Profesor Bjeletić kaže da je njemu lično, ali i umetnosti kojom se bavi, time ukazana velika čast. Priča da je dobitnik velikih svetskih priznanja za umetnost, ali štampanje poštanske marke sa njegovim likom je svakako najznačajnije.

– Koliko znam, takvu čast što se ljudi iz Srbije tiče, imao je samo naš poznati glumac Velimir Bata Živojinović, koji je vrlo popularan u Kini i u toj zemlji štampana je poštanska marka sa njegovim likom, priča profesor Bjeletić.

On kaže da je krajem prošle godine pozvan da bude član žirija na internacionalnom takmičenju umetnika na harmonici, koje se održavalo i najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Profesor Bjeletić je višegodišnji učesnik raznih svetskih takmičenja, a njegovi studenti osvojili su veliki broj značajnih međunarodnih priznanja.

Na poslednjem takmičenju u Kini, Bjeletić je bio u žiriju iz Evrope, koji su činili po jedan predstavnik Rusije, Nemačke, Francuske, Kazahstana i – Srbije. Reč je o probranim i priznatim evropskim stručnjacima i umetnicima, koje je odabralo Ministarstvo kulture Kine, kao pokrovitelj i organizator takmičenja.

– Kada sam po završetku tog takmičenja obavešten da će štampati poštansku marku sa mojim likom, u prvi mah nisam poverovao. Dobitnik sam raznih nagrada i svetskih priznanja, ali ovo „nestandardno“ priznanje je vrhunac u mojoj dosadašnjoj karijeri. Dobio sam jednu „moju“ poštansku marku na poklon i čuvam je kao veliku dragocenost, priča Bjeletić.

[box style=”rounded”]ČLAN SVETSKE ELITE – Bjeletić je vlasnik sertifikata „Elita svetske harmonike“, priznanja koje mu je 2007. godine uručeno u Ukrajini. Reč je o međunarodnoj organizaciji, a Bjeletić je, inače, studije završio u Kijevu.[/box]

Izvor: Novosti

Nema komentara

Odgovorite