Kragujevčani Vučiću za kampanju uplatili više od 50.000 evra

- -
9

Da li je Srpska napredna stranka protivzakonito prikupljala sredstva za finansiranje svojih izbornih kampanja? Ovo pitanje pokrenule su čudne koincidencije da je više hiljada građana uplatilo donacije SNS-u u identičnim iznosima –  po 40 hiljada dinara.

U Kragujevcu je takvu donaciju uplatilo 156 građana. Skoro sve uplate su identične, iznose 40.000 dinara, a samo su dve iznosile 39.600, očigledno, umanjeno za provizuju banci. Ukupna suma je 6.239.200 dinara, ili više od 50.000 evra za kampanju Aleksandra Vučića na prethodnim izborima za predsednika Srbije.

Evo i spiska donatora iz Kragujevca:

 

Sudeći po izveštajima o finansiranju kampanje, brojni donatori SNS-a spremni su da izdvoje potpuno istu sumu kao pomoć partiji. Zbog kampanje iz 2014. kada su građani, čak i oni koji primaju socijalnu pomoć, masovno uplaćivali po 40 hiljada dinara, Agencija za borbu protiv korupcije obratila se tužilaštvu ukazujući na moguće pranje novca. Međutim, i u izveštaju za predsedničku kampanju ove godine navodi se hiljade donacija u istom iznosu.

Originalan spisak svih donacija možete pogledati na sajtu Agencije za borbu pritov korupcije 

Zakon predviđa zatvorske i novčane kazne za političke subjekte koji novac prikupe mimo propisa, kao i novčane kazne za davaoca finansijskih sredstava. Kontrola finansiranja stranaka u nadležnosti je Agencije za borbu protiv korupcije.

9 Komentara

  1. Kakvi bolidi… kolko kosta radno mesto? Samo 40 soma? Hahahaha… ove javno obeleziti zajedno sa njihovim vodjom 😁

  2. Ha, ha, ha, oficir u penziji Zoran Mladenović je uplatio 40.000,00 sramota Zorane, sramota, bio si častan čovek dok nisi ušao u politiku- SNS, a u politiku se ulazi zbog:
    -vlasti, masti i časti.
    Nađi se gde si, na sva tri mesta, mala ti je pukovnička penzija !!!

  3. Zanimljiv spisak ljudi, ovaj sto se bori i zaglupljuje narod (verovatno po zadatku, a i da povrati toboze ulozeno) za upravnike zgrada, pa radio voditeljka, direktor javnog preduzeca u pokusaju … Dzaba vam novci, al, neko to od gore vidi sve …

  4. Šteta što limit nije 200.000 da se ovi nesrećnici valjano oduže vođi. Strašno je što na spisku ima nekoliko hiljada imena….doduše dok ima ovaca, biće i vune!

  5. Sa spiska poznajem troje, aktivni su clanovi partije. Nikada necu biti clan partije, ponosan sam sto sam u zivotu uspeo a da od nikoga nisam krao ili otimao a ovo je klasicna otimacina. Posao u javnoj upravi a vi meni novac za kampanju.

Odgovorite