Kragujevčani odaju počast “srpskoj majci iz Škotske”

- -
0

Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti škotske lekarke Elsi Inglis, velike dobrotvorke srpskog naroda i međunarodno poznate aktiviskinje za prava žena, u Kragujevcu boravi delegacija njenih potomaka i potomaka drugih medicinskih sestara koje su tokom Velikog rata lečile srpsku vojsku i civile.

U Svečanom salonu Skupštine grada za potomke Elsi Inglis organizovan je prijem. Grad Kragujevac ima dugu tradiciju jer više od 30 godina sa dužnim poštovanjem čuva i neguje sećanja na humanitarke Elizabet Ros, Mejbl Dirmer i Lornu Feris.

“Danas imamo čast da u duhu negovanja tradicije veličajući heroine XX veka dočekamo potomke dr Inglis, jedne od osnivača prvih ženskih bolnica u Edinburgu, Francuskoj, a potom i u Srbiji u Prvom svetskom ratu. Tokom velike medicinske misije iz Škotske, Velike Britanije, Kanade i Australije u Srbiji je bilo preko 200 lekara i 500 medicinskih sestara. Njihova posvećenost, briljantan um i neustrašivost kojom su se vodile stavljajući interes srpskog naroda i lečenja bolesnih ljudi pokošenih tifusom iznad sopstevog života i blagostanja, je za svaku pohvalu i svako cenjenje i divljenje”, poručila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prva jedinica Bolnice škotskih žena koje su 1914. godine krenule u Srbiju, došla je u Kragujevac i tu osnovala prvu poljsku bolnicu sa svom potrebnom opremom i vozililma, koja je bila locirana blizu Crvenog krsta.

Ono što je Esli Ingils radila, kao sve druge medicinske sestre u okviru britanske sanitaetske misije je nešto što i danas, posle jednog veka, inspiriše.

“Njihova plemenitost, hrabrost i humanost su osobine koje su zadužile ovaj narod. Ono što grad Kragujevac radi svakog 14. februara u znak sećanja na Elizabet Ros, jednu od britanskih heroina koje su svoj život ostavile u Kragujevcu, pomažući našim građanima i susreti poput ovog danas, način su na koji se sećanje na ove divne žene čuva”, rekao je Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, uz obećanje da će grad Kragujevac nastaviti to da čini dokle god postoji.

Srodnici dr Elsi Inglis drugih učesnica sanitetske misije u Kragujevcu, obišle su danas Crveni krst i Spomen park, i položile venac na grob dr Elizabet Ros.

Nema komentara

Odgovorite