“Kragujevačke” ubuduće svakog drugog četvrtka

- -
1

Povodom neizlaženja novog broja svog lista oglasila se saopštenjem za javnost redakcija “Kragujevačkih”.

Nedeljne novine „Kragujevačke” ove nedelje nisu izašle u redovnom terminu četvrtkom, jer zbog izuzetno teške finansijske situacije nije bilo novca za štampanje lista, mada su svi tekstovi blagovremeno pripremljeni za štampu.

“Namera redakcije je da novine ubuduće izlaze dvonedeljno, mada ni to nije garancija da će opstati. Smanjiće se troškovi, ali istovremeno i prihodi.
To što ove nedelje „Kragujevačkih” nije bilo na kioscima epilog je višegodišnjeg tavorenja i borbe za opstanak isključivo kroz samofinansiranje, koje nije dovoljno za normalan život novina. Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina , a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju. Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa. Za to vreme redakciju je napustilo nekoliko novinara, jer oni, jednostavno, od nečega moraju da žive”, navedeno je u saopštenju “Kragujevačkih”.

Uzroci finansijske krize novinara više su nego jasni: za proteklih pet godina, od kada je na snazi važeći Zakon o javnom informisanju grad Kragujevac nije raspisao ni jedan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, pa tako „Kragujevačke”, kao i drugi mediji u gradu, nisu imali šansu da dobiju deo bedžetskih sredstava, iako je usvim budžetima bilansiran novac za ove namene.

“Sve pare namenjene medijima odlazile su Radio televiziji Kragujevac i to na nezakonit način – kroz direktne subvencije , jer ova medijska kuća još nije privatizovana, odnosno funkcioniše kao javno gradsko preduzeće. Istovremeno, „Kragujevačke” nisu „prošle” ni na jednom konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman politički nepodobnih novina”, smatraju u “Kragujevačkim”.

Podsetimo, ovaj list izlazi od maja 2009. godine, kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane „Svetlosti” dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine – „Kragujevačke”. Razlog za takav potez bio je to šzo su svi novinari i urednici videli da stara dobra „Svetlost” sa novim gazdama bespovratno propada. Tako su „Kragujevačke” bile pokušaj da se nastavi tradicija „Svetlosti”, koja bi 2020, da nije uništena, navršila 85 godina izlaženja.

1 komentar

  1. Kada je i ko prodao “Svetlost”?Znamo.Kada su propale “Vranjanske” kukalo se na sve strane kada je propala “Svetlost” SVI su ćutali. “Kragujevačke” čitam od prvog broja ali ih već neko vreme samo kupujem i takoreći ne čitam.Zašto?Zato što su izgubili identitet i postali glasilo samo jedne strane a ne svih građana.Bruka i sramota da će uskoro Kragujevac ostati bez nedeljnih novina a o dnevnim i da ne pominjem.Ali šta očekivati od jednog grada koji zbog lokalne politike i uskogrudosti tadašnjih moćnika nije postao Grad (sa opštinama)?Propadanje se samo nastavlja jer Kragujevac ni u prošlom ni u ovom veku nije bio ljubimac nijedne vlasti.Čak i ono malo što je urađeno je bila šminka ili upornost pojedinaca.

Odgovorite