Kragujevac na MIBA sajmu u Ingolštatu

- -
0

miba ingolstat gto kragujevacKragujevac je i ove godine, šesti put zaredom, od 16. do 24. marta, u Ingolštatu predstavio turističke i privredne potencijale, što je privuklo veliku pažnju posetilaca MIBA-e, sajma koji se u ovom nemačkom gradu održava svake druge godine od 1967.

Osim Kragujevca, na srednjebavarskom privrednom sajmu, u hali 4, predstavili su se i ostali gradovi pobratimi Ingolštata, Kikardli iz Škotske, Moskva iz Rusije, Đer iz Mađarske, Karara iz Italije, Grac iz Francuske, Murska Sobota iz Slovenije, Opola iz Poljske i turska Manisa.

Dva dana pre početka sajma, u četvrtak 14. marta, u zgradi Stare skupštine grada Ingolštata, organizovana je promocija knjige o Kragujevcu „Die unbekannte Partnerstadt“ (Nepoznati grad partner), autora Otmara Engasera, koja je objavljena u čast desetogodišnjice pobratimstva Ingolštata i Kragujevca.

verko ingolsatAutor Otmar Engaser, nekadašnji urednik „Dunavskog kurira“, rekao je tom prilikom da je na ideju da napiše knjigu došao kroz razgovor sa žiteljima Ingolštata, koji o svim gradovima partnerima (pobratimima) znaju mnogo, osim o Kragujevcu i Srbiji. On je nekoliko puta boravio u našem gradu, za koji kaže da se razvija i da napreduje. Na promociji knjige, osim autora, mnogobrojnim zvanicama obratili su se i gradonačelnici dva pobratimska grada, Alfred Leman i Veroljub Stevanović. Gradonačelnik Kragujevca je rekao da će tokom ovogodišnje proslave Dana grada biti obeležen značajan jubilej, desetogodišnjica prijateljstva i pobratimstva Ingolštata i Kragujevca i tom prilikom pozvao i druge gradove pobratime Ingolštata da prisustvuju ovoj manifestaciji.

Na svečanosti uoči otvaranja sajma gradonačelnici Ingolštata, Karare, Graca, Moskve, Murske Sobote, Opole, Đera, Manise i Kragujevca razmenili su prigodne poklone. Povodom desetogodišnjice uspešne saradnje i pobratimstva, tom prilikom gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je uručio Plaketu Alfredu Lemanu, gradonačelniku Ingolštata.

Otvaranje sajma proteklo je, prema rečima brojnih posetilaca i izlagača, kao i domaćina, u znaku Srbije. Na štandu Kragujevca goste su na tradicionalan srpski način dočekali predstavnici grada, tj Gradske turističke organizacije i deca iz srpskog kluba „Sveti Sava“. Tom prilikom priređen je kulturno umetnički program, a deca iz KUD-a su izvela splet šumadijskih igara, dok su orkestar i vokalni solisti izveli nekoliko starih srpskih i šumadijskih pesama. Interesantno je da su srpsko kolo zaigrali i gradonačelnici drugih gradova, poput Škotlanđana, Nemaca… Prezentacija Srbije na štandu Grada Kragujevca i u hali 13, na centralnoj bini, upotpunjena je tradicionalnim srpskim specijalitetima, šumadijskom zakuskom, kajmakom, ajvarom, sarmom, vrućom rakijom… Kompletan program realizovala je GTO „Kragujevac“ zahvaljujući odličnoj saradnji i velikoj pomoći Srba koji žive u Bavarskoj. Posebnu zahvalnost za uspešnu promociju GTO duguje Radmili Agić i gospodinu Petru Anđeliću iz srpskog kluba u Ingolštatu.

ingolstat kolo

Tokom promocije, na video bimu, posetiociu su mogli da vide promo spot o Kragujevcu, autora Dejana Tršića i Bogdana Vranješevića, najlepše slike Kragujevca i šumadijskih sela, promo film „Soul food“ Turističke organizacije Srbije…

Štand Kragujevca je prvog dana sajma bio domaćin mnogim gostima, među kojima su bili gradonačelnik Ingolštata Alfred Leman, bivši gradonačelnik Verner Pels, koji je bio i jedan od inicijatora pobratimljenja Ingolštata i Kragujevca, Kristina Hadrethauer, bavarska ministarka za socijalna pitanja i porodicu, Nataša Rašević, srpski konzul u Minhenu, ambasadori Rusije i Turske, kao i mnogi drugi.

Na štandu Kragujevca predstavljene su i turističke ponude Šumadije i Srbije, jer su pored propagandnog materijala i suvenira GTO „Kragujevac“, bili izloženi i materijali TOS-a i drugih turističkih organizacija iz Šumadije i centralne Srbije, Topole, Knića, Rekovca, Despotovca, Aranđelovca, Jagodine…

O promociji Kragujevca, Šumadije i Srbije su tokom sajamskih dana izveštavali brojni elektronski i štampani mediji u Bavarskoj.

Prema rečima organizatora, MIBA 2013 je imala oko 400 izlagača i preko 75.000 posetilaca, što je čini jednom od najuspešnijih do sada.

Bronza za Kragujevac na MIBA-i 2013

ingolstat bocanjeGTO Kragujevac je iz Ingolštata doneo još jedno sportsko priznanje, bronzanu medalju u takmičenju u boćanju. Zlato je pripalo turskoj Manisi, a srebro austrijskom Gracu.

Pobednicima ovog takmičenja, u kojem je učestvovalo 12 ekipa, pehare je dodelio Hajnrih Zandner, glavni organizator MIBA-e.

Ovo takmičenje je organizovano u čast pedesetogodišnjice prijateljstva između Ingolštata i Graca, imajući u vidu da je ova igra u Gracu veoma popularna.

Za GTO Kragujevac se takmičio Ivan Froku zaposlen u Turističkom informativnom centru. Treba napomenuti da su Kragujevčani na početku takmičenja najpre naučili pravila, pošto do sada nisu imali prilike da se oprobaju u boćanju.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite