Kragujevac domaćin seminara o ekološkom pristupu javnom prevozu

- -
0

Gotovo dve godine nakon potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, predstavnici lokalnih samouprava iz Francuske i Srbije i privrednici bili su u prilici da razgovaraju o konkretnim rešenjima kao odgovorima na potrebe stanovnika za gradskim prevozom, na seminaru pod nazivom “Lokalni razvoj i energetska tranzicija u saobraćaju: definisanje strategije održive urbane mobilnosti na lokalnom nivou“, koji su Ambasada Francuske i grad Kragujevac organizovali uz podršku Stalne konferencije gradova i opština u hotelu “Šumarice“.

“Izrada strategije održive urbane mobilnosti, znači naći pravu ravnotežu između individualnih i kolektivnih sredstava prevoza, obezbeđivanja više prostora za pešake i nemotorizovana sredstva prevoza, uvek sa ciljem da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte, što znači revitalizaciju urbanih prostora, povećanje zelenih površina”, rekao je u uvodnom obraćanju Nikola Faj, otpravnik poslova Ambasade Francuske.

Prema rečima Aleksandra Štajna, pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu i unutrašnju saradnju ovaj seminar predstavlja rezultat izuzetne saradnje grada Kragujevca i Ambasade Republike Francuske, a zadovoljsto grada Kragujevca, kao suorganizatora utoliko je veće što se seminar organizuje u godini kada Kragujevac i Siren obeležavaju pola veka saradnje.

Štajn je istako da je definisanje strategije održivog transporta i saobraćaja izuzetno značajno pitanje koje direktno utiče na kvalitet života svih naših građana i naglasio da se ovo pitanje nalazi i u okviru pregovaračkog poglavlja 14.

Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji ima obavezu uspostavljanja politika za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama na lokalnom nivou.

“Prilagođavanje energetskim trendovima u oblasti saobraćaja, odbrana planete od klimatskih promena, samo su neki od naših zajedničkih projekata. Grad Kragujevac planira kroz nekoliko meseci da uvede u opticaj električni autobus i da izgradi dve stanice za punjenje. U Kragujevcu je u toku i izrada Studije saobraćaja koju realizuju JP “Urbanizam“, Gradska agencija za saobraćaj u saradnji sa učenicima Politehničke škole. Biće sprovedena i anketa među građanima koji će na taj način aktivno učestvovati u izradi Studije, ukazivanjem na probleme i predlaganjem novih rešenja u oblasti saobraćaja, što će doprineti održivom razvoju našeg grada”, rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Prof.dr Slaven Tica sa Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu je, u okviru svoje prezentacije, govorio o jednom alatu za stvaranje održive urbane mobilnosti koji se zove „pametna mobilnost“.

Takođe, Tica je predstavitio i studiju sistema javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika koji je veoma važna karika u konceptu održive mobilnosti.

“Cilj ove studije je uspostavljanje optimalanog modela javnog prevoza koji će moći da zadovolji pre svega transportne potrebe građana Kragujevca, urbanog i ruralnog područja, koji je razvojni i održiv. Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji u sistemu trenutno ima 19 vozila koji su potpuno ekološki održivi, preduzeća Vulović transport. Počećemo od organizacije i upravljanja, do projektovanja nove mreže linija, novih redova vožnje i model podele tržišta sa jasnim kriterijumima šta budući operatori treba da ispune po pitanju onoga što zahtevaju građani, odnosno grad Kragujevac”, kaže Tica.

Nema komentara

Odgovorite