Kozaci posetili Kragujevac

- -
0

kozaciDelegacija ruskih kozaka koju čine četiri generala iz Ukrajine i četiri pukovnika iz Moskve, koji u Šumadiji borave na poziv Rusko-srpske ekonomske asocijacije i Udruženja ratnih veterana, invalida i porodica poginulih boraca Srbije, danas su posetili Kragujevac gde su sa članom Gradskog veća zaduženim za međunarodnu saradnju, prof. dr Dobricom Milovanovićem, razgovarali o budućoj saradnji.

Na njihovu inicijativu, juče je na Oplencu formirana prva kozačka stanica u Srbiji, koja će osim promocije kozaštva imati misiju da razvija duhovnu, kulturnu i ekonomsku saradnju. Ova kozačka stanica biće član Međunarodnog kozačkog saveza koji okuplja pravoslavne zemlje.

– Juče smo u Topoli imali duhovnu svečanost gde smo osnovali kozačku stanicu „Blagovesti“ na kojoj je odabrano kozačko rukovodstvo. Kozaštvo je bedem pravoslavlja i naša zakletva koju smo dali juče u Topoli ima taj smisao. Kozaštvo ima svoju tradiciju, ono je način života. Ova kozačka stanica imaće za cilj da pomogne našoj zemlji, našoj privredi, jer ova poseta ima i kulturni, i duhovni i ekonomski karakter – kaže Anatoli Išćuk, ataman kozačke stanice Jalta, član Krimskog kozačkog saveza i Međunarodnog kozačkog saveza.

Predstavnici udruženja kozaka preneli su rukovodstvu grada Kragujevca interesovanja grada Jalte koji se nalazi na Krimu, u Ukrajini, odnosno gradonačelnika Jalte, koja se odnose na povezivanje i saradnju.

– Mi želimo da vidimo osnove za tu saradnju i da zajednički razmenimo naše sfere interesovanja. Za nas je pre svega interesantno to što spominju ekonomsku saradnju, jer je takvu vrstu saradnje najteže ostvariti. Nadamo se da đe biti razloga da sa Jaltom ili nekim drugim gradom u Ukrajini razmenimo informacije i dogovorimo oblike saradnje. Za to ima puno osnova, čak i da naše firme izvode građevinske radove u samoj Jalti i okolini – kaže Milovanović

Nema komentara

Odgovorite