Konstituisan Savet za unepređenje položaja OSI

- -
0

Prva, konstitutivna sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u novom sazivu, održana je danas u Skupštini grada. Savet će činiti 16 redovnih članova iz različitih udruženja osoba sa invaliditetom i ustanova socijalne zaštite.

savet-osi

Nakon usvajanja Poslovnika o radu, na prvoj sednici bilo je reči o prioritetnim aktivnostima Saveta do kraja 2016. godine.

Sednici Saveta prisustvovala je i Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

“Mnogi od vas imaju obavezu da licenciraju svoje usluge i u taj postupak su ušli. Obavezu licenciranja je do sada uspešno prošao Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“. Postupak licenciranja obavljen je i u Centru za samostalni život osoba sa invaliditetom i Gerontološkom centru, a mišljenje komisije tek očekujemo”, rekla je Damnjanović.

Prema njenim rečima, trenutno je u fokusu tema uvođenja personalne asistencije, usluge koja će takođe biti licencirana. Ovu obavezu nameće i Zakon o inkluzivnom obrazovanju koji je usvojen 2009. godine.

“Očekujemo veliki projekat za koji smo konkurisali u okviru EU programa IPA 2013, preko Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ za uvođenje ove usluge. Ukoliko ne dobijemo taj projekat, svakako ćemo uslugu ličnog pratioca uvrstiti kao prioritet. Trenutno su potrebe za 30 dece. Za sada problem prevazilazimo angažovanjem osoba preko dobrovoljnog radnog angažovanja”, objašnjava Damnjanović.

Nema komentara

Odgovorite