Kon: Dosegli smo maksimum koji će trajati još desetak dana

- -
0

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na današnjoj konferenciji da je u prethodna tri dana dosegnut maksimum kada je u pitanju oboljevanje od virusa korona, koji će trajati još desetak dana.

“Poslednja tri dana smo očigledno dosegli taj maksimum, koji će trajati još nekih desetak dana. U ove dve nedelje, računajući i prethodna tri dana, zaista najrestriktivnije mere koje smo do sada planirali treba i da se sprovode. To ne znači da moraju zaista da budu određene i kao policijski čas, ali moraju da se sprovode sve mere sprečavanja bilo kakvog kontakta. To je važno zato što je u te dve nedelje najveća aktivnost virusa, tada je najagilniji i najsposobniji da se prenese kroz ogromni broj kontakata koji su rezervoari infekcije”, poručio je Kon.

On je rekao da je izolacija najvažnija i da “nema više igranja” u vezi sa tim kako bi ona trebalo da se sprovodi. Kako je objasnio, izolacija mora da se sprovodi u bolničkim uslovima, kako se ne bi dogodilo da se virus iz kućne izolacije ponovo vrati nazad u široku populaciju.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević poručila je da poslednjih dana “imamo stabilan broj obolelih, čak i manji pad na današnji dan”, te da se to događa u nedelji kada je u nekim drugim zemljama beležen vrtoglavi porast broja obolelih.

Nema komentara

Odgovorite