Katarina Veljković među najboljim edukatorima Srbije

- -
1

w4cf0vv5-copy

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ treću godinu zaredom nagradilo je 16 najboljih edukatora Srbije, a među njima se našla i nastavnica računarstva i informatike, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Katarina Veljković.

Nagrađeni su oni koji se ističu svojim radom, inovativnošću i proaktivnošću, koji su uvek korak ispred i koji su preduzetnici u svom poslu. Nagrađene eukatore birala je komisija koju čine Udruženje „Živojin Mišić“, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ZUOV – Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, prošlogodišnji nagrađeni edukatori, Srđan Ognjanović – direktor Matemtičke gimnazije i Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja.

Ove godine, nagrađeni su učitelji i nastavnici iz različitih delova Srbije, pa tako imamo nagrađene iz Aleksinca, Bačke Palanke, Beograda, Čačka, Karavukova, Kikinde, Kragujevca, Kruševca, Kule, Niša, Novog Sada i Pančeva.

Kandidate su prijavljivali učenici, njihovi roditelji, kolege… Svi nagrađeni edukatori pored ličnog dela nagrde dobijaju i 100.000 dinara za unapređenje svog rada, a novac može biti potrošen na realiazaciju raznih projekata sa učenicima, ili opremu koju nagrađeni smatraju korisnom za razvoj metoda učenja i pozitivnim uticajem na decu.

Katarinin osnovni cilj kao nastavnika je da inspiriše i motiviše učenike za doživotno učenje, da ih podstiče na kreativnost i na to da postanu glavni pokretači promena u svojoj okolini. Poštuje različitost i slobodu mišljenja. Za nju kažu da je uvek “korak ispred”.

Koristi metode učenja kroz igru, formalne, ali i neformalne metode, vršnjačko učenje i projektnu nastavu, kako bi u što većoj meri podstakla saradnju među učenicima, samostalnost i kritičko mišljenje.

Prilagodila je nastavu programiranja tako što je uvela robota u nastavu, jer smatra da robotika kod učenika razvija širok spektar veština za 21. vek.

Njen rad o primeni Lego robota prepoznat je kao inovativan i njime je osvojila prvu nagradu za sadržaj na evropskom takmičenju “Microsoft European Innovative TeacherForum” 2007. godine koji je održan u Parizu.

Tim učenika njene škole je bio jedini tim iz unutrašnjosti Srbije koji je učestvovao u First Lego League takmičenju

Jedna je od osnivača interdisciplinarnog časa na temu “Filozofija Renea Dekarta” za koji je dobila prvu nagradu na konkursu “Kreativna škola” 2008.

Jedna od prvih koja je u Srbiji koristila virtuelni svet u radu sa učenicima, a rad je nagrađen prvom nagradom na takmičenju “Let’s move teaching process to the limelight!” u organizaciji Open Discovery Space.

Autor je bloga https://skolazasvakog.wordpress.com/ na kome predstavlja svoje projekte i različita iskustva obrazovnog karaktera.

ComTrade ju je prepoznao kao dobrog edukatora i u saradnji sa njima razvija mobilnu platformu za učenje.

Pred organizovanje republičkog takmičenja 2014. godine, organizovala je Hakaton u saradnji sa kompanijom ComTrade.

Član je nacionalne radne grupe za digitalno i online učenje u okviru “Otvorenog metoda koordinacije u obrazovanju” na nivou Evropske unije.

Jedan je od realizatora IKT obuke za nastavnike koja je sprovedena u okviru evropskog projekta IPA 011.

1 komentar

  1. Ponosni smo sto smo polagali matematiku kod vas u prvoj godnini.
    Veliki pozdrav od ucenika III/4 Tehnicar Mehatronike ’99 “Politehnicke Skole”.

Odgovorite