Jugoslavija u Kragujevcu (FOTO)

- -
4

Kafana JugoslavijaKragujevac ima kafanu više. I to ne bilo kakvu – u Daničićevoj ulicu prošle nedelje je otvorena kafana „Jugoslavija”. Živopisno okrečen i renoviran lokal već danima privlači pažnju uglavnom starijim prolaznicima. I nama koji pamtimo SFRJ, iako u to vreme još nismo bili stasali za kafanu.

Odmah na ulazu pogled pada na ogromnu trobojku sa crvenom petokrakom na ogradi separea. Šank sa desne strane, karta velike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa leve. Drug Tito se sa sa svih strana nadnosi sa uramljenih fotografija i tapiserija. Nasmejani konobar u uniformi Titovog pionira pozdravlja stisnutom pesnicom. U separeu… iznenađenje.

Kafana Jugoslavija
Na stolovima karirani stolnjaci, kako valja. Vlasnik se smeje, kaže da čuvene kafanske čaše od 0,2 dl („burence”) još uvek nije nabavio. Na meniju supe i čorbe, gotova jela, meso sa roštilja, kafa sa mlekom i ratlukom (pomfrit je odličan). Četvrtkom, petkom i subotom gosti mogu da uživaju u starogradskoj muzici.

Kafana Jugoslavija
Cene su… jugoslovenske. Ako nekome to još uvek znači – pristupačne običnom čoveku. Kao u dobra stara vremena. Ako zanemarimo restrikcije struje, nestašice kafe, deterdženta i gorivo na par-nepar početkom osamdesetih.

I za kraj, da objasnim… grupa simpatičnih mladića koji su za trenutak dočarali nekadašnji duh kosmopolitizma su igrači kluba američkog fudbala Wild Boars iz Kragujevca.

Wild Boars Kragujevac

Izvor/Foto: Goran Kojadinović (http://www.gkojadinovic.com/blog/jugoslavija-u-kragujevcu/)

4 Komentara

  1. samo napred sve podrzavam sto se tice Jugoslovenstva to je nas duh i stvarnost ,ostalo je bezvredno i necisto i ne istinito ,
    Volim vas Puno Pozdrav iz nemacke
    Mfg Pavlovic.Ing Artiljerije

  2. puno pozdrava iz Subotice volela bi da i kod nas neko otvori takav kafic gde se Jugosloveni mogu da se druze.

    • AJDE BRE NE LAZI, VAS JE KOMUNISTA NAPRAVIO JUGU U MALOM U SRBIJI,SVAKE GODINE SE OKUPLJATE I NESTO IZVODITE,OD TOGA SE NE ZIVI,NEGO “MOZAK U SAKE I RAZMISLJAJ,PA DA, EVO PREDLOG OD MENE, KAZI STA TI NAJOSNOVNIJE TREBA ,MOZES I TI DA OTVORIS OVAKVU KAFANU,NEBI’ BILO NOSTALGIJE,ZIVELA BI’ U JUGI,ALI ZA VREME POSLE TITA,U VREME ZNAS VEC KOGA!?

Odgovorite