Još nekoliko dana za prijavljivanje za “Svetionik znanja”

- -
0

“Svetionik znanja” poziva srednjoškolce da se do 2. avgusta prijave na tradicionalno takmičenje koje se već četvrtu godinu organizuje u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije. Ukoliko imate želju da unapredite sredinu u kojoj živite, takmičarski duh i treba vam podrška da svoju ideju sprovedete u delo, „Svetionik znanja“ je takmičenje za vas!

„Svetionik znanja“ okuplja 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije i osmišljen je tako da učesnici, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na osmišljavanju i pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, javno zdravlje, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja. Sve što je potrebno je da uoče neku dobru promenu koju bi želeli da realizuju u svom mestu, da se prijave i pokrenu.

Gradovi koji, uz Krgaujevac, učestvuju ove godine su: Beograd, Valjevo, Vranje, Vršac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Prijepolje, Užice i Šabac.

Priliku za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolci iz različitih gradova Srbije imaju na svečanom otvaranju, kada se definišu timovi po gradovima, upoznaju sa mentorima i predavačima. Tokom trodnevnog seminara u Vršcu (od 11. do 13. septembra), koji obuhvata smeštaj, predavanja, radionice i zabavni program, timovi srednjoškolaca određuju i definišu projekte kroz koje žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta.

Nakon seminara sledi tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partnerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju “Svetonika znanja” (kraj novembra), gde radove ocenjuje stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

“Svetionik znanja” spaja proaktivne mlade ljude iz različitih delova Srbije kroz učenje i rad na unapređenju mesta u kojima žive. Učešćem u “Svetioniku znanja” mladi ljudi imaju priliku da od eminentnih stručnjaka uče o osnovama projektnog menadžmenta i steknu uvid u to kako da ideju koju imaju sprovedu u delo.

Učešće u projektu je višestruko korisno, ali i zabavno, a potpuno je besplatno! Zainteresovani učenici koji žive na teritoriji Srbije samo treba da se prijave za učešće na linku O V D E putem zvaničnih kanala Svetionika znanja na društvenim mrežama. Konkurs otvoren do 2. avgusta.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Uz ostalo, kako bi sve aktivnosti bile odrađivane u skladu sa epidemiološkim preporukama Kriznog štaba za praćenje epidemije, “Svetionik” znanja će nabaviti svu opremu kao meru zaštite od zarazne bolesti uključujući maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Takođe pri odabiru prostora za održavanje aktivnosti vodiće se računa da postoji dovoljan prostor za distancu između učesnika u slučaju propisanih mera socijalne distance i da prostorije imaju kapacitete za prirodnu ventilaciju.

Nema komentara

Odgovorite