Još jedna montirana istraga?

- -
2

delta_djeneraliKompanija Delta Đenerali trvdi da nije sporan njihov ugovor za zakup zemljišta u Kragujevcu. Za plac od oko 8 ari i naknadu za uređenje zemljišta u ulici Kneza Miloša ova kompanija je u gradski budžet uplatila oko 1, 25 miliona evra.

Vest o tome da se u Višem sudu vodi istraga protiv rukovodilaca Preduzeća za izgradnju grada i člana Gradskog veća zbog zloupotreba pri ugovaranju zakupa građevinskog zemljišta sa Delta Đenerali Osiguranjem za mnoge nije bila iznenađenje.

Poznavaoci gradskih dešavanja već nedeljama znaju da direktor preduzeća Veljko Merdžan daje iskaze u policiji, a o ovom slučaju više puta je govorio i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. I u zvaničnom reagovanju na vest o pokrenutoj istrazi on je rekao da to smatra još jednim atakom na investicije u Kragujevcu i da garantuje da je sve urađeno po zakonu.

Da su propisi i ugovori poštovani tvrdi i Delta Đenerali osiguranje u odgovoru koji je od ove kompanije dobila Radio televizija Kragujevac.

Povodom istrage koja se u Višem sudu u Kragujevcu zbog ovog slučaja vodi protiv gradskih funkcionera i rukovodilaca Preduzeća za izgradnju grada na pitanja Radio televizije Kragujevac kompanija Delta Đenerali Osiguranje odgovorila je saopštenjem za medije.

U njemu se navodi da je ugovaranje, plaćanje zakupa i naknada urađeno u skladu sa propisima, uz podsećanje na to šta je sve dogovoreno od januara 2009. kada je zaključen prvi ugovor kompanije i grada do marta 2012. kada je potpisan aneks.

Delta Đenerali Osiguranje je na osnovu sporazuma o zakupu platilo milion 40 hiljada evra za parcelu od osam ari, a kada je ona neznatno proširena kompanija je uplatila dodatnih 29.900 evra.

Naknada za uređenje zemljišta od 180.000 evra plaćena je avansno, a oktobra 2011. dobili su lokacijsku dozvolu.

Aneksom, odnosno dodatkom ugovoru o zakupu, rok za izgradnju produžen je sa tri na tri i po godine.

U saopštenju Delta Đenerali Osiguranja je istaknuto da iako kompanija nije fizički počela gradnju objekta, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, dobijanjem lokacijske dozvole i plaćanjem naknade za uređenje izgradnja se smatra započetom, zbog čega zaključuju da je ugovor poštovan i da nije bilo razloga za raskid.

“Kako je Delta Generali Osiguranje sve svoje dosadašnje obaveze iz Ugovora o davanju u zakup i plaćanju zakupnine građevinskog zemljišta u javnoj svojini u celosti i blagovremeno ispunilo, a imajući u vidu i činjenicu da ugovoreni rok za završetak izgradnje objekta još nije protekao, smatramo da Ugovor nije mogao biti jednostrano i neosnovano raskinut od strane zakupodavca, odnosno Grada Kragujevca. U svakom slučaju, smatramo da Grad Kragujevac, Republika Srbija, ili bilo koje treće lice, nisu oštećeni Ugovorom o davanju u zakup i plaćanju zakupnine građevinskog zemljišta u javnoj svojini koji je Delta Generali Osiguranje zaključilo sa Gradom Kragujevcem“, navedeno je u sopštenju ove kompanije.

Zanimljiv je i podatak o uslovima za prekid sporazuma.

Kako Radio televizija Kragujevac saznaje – ukoliko objekat ne bude završen do kraja septembra 2014. ugovor se raskida, grad dobija parcelu, a Delta Đenerali nema pravo na povraćaj uplaćenih sredstava.

Autor/Izvor: Marija Milošević/RTK

2 Komentara

  1. Ukoliko nije upućen suštinu sukoba, u prirodi čoveka je da se intimno stavi na stranu Davida u neravnopravnoj borbi sa Golijatom. Izgleda da se naša ljudska priroda duboko promenila… ili smo svi postali eksperti za problematiku koja je predmet sukoba između Beograda i Kragujevca. Nažalost, niko nije prorok u svom selu! I zato – neka visi Pedro!

Odgovorite