JAZAS: Živa biblioteka – tolerancijom do pravilnog izbora

- -
0

Projekat “Toleranicijom do pravilnog izbora”, sprovodi Omladina JAZAS-a Kragujevac uz podršku Udruženja “Sunce”, Resurs centra za Šumadijski i Pomoravski okrug u okviru programa Mladi su zakon, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

U okviru tog projekta 13. februra u 13 sati u Narodnoj biblioteci ”Vuk Karadžić” u Kragujevcu biće održana akcija „Živa biblioteka“. Akcija ima za cilj da smanji uticaj negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.

„Živa biblioteka“ predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Živa biblioteka funkcioniše baš kao i prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme.

Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koje su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije.

Na spisku za iznajmljivanje će se naći veći broj knjiga, jedan od glavnih motoa žive biblioteke je

– ‘’Ne ceni knjigu po koricama’, zato dođite da se družimo i razbijamo stereotipe i predrasude okoje nastaju nezanjem, poručuju organizatori.

Nema komentara

Odgovorite