Jačanje saradnje Kragujevca i Francuske

- -
0

U cilju razvijanja novih partnerstava između grada Kragujevca i Francuske, Ambasada Francuske u Srbiji, Francuski institut i grad Kragujevac potpisaće Konvenciju o saradnji koja će omogućiti jačanje saradnje u kulturi i obrazovanju, a partnerstvo proširiti i na oblasti urbanog i održivog razvoja. Ovaj dokument biće potpisan prilikom posete ambasadora Francuske 15.marta.

“Potpisivanjem ovog dokumenta Kragujevac će se naći na listi prioritetnih gradova kada su gostovanja francuskih umetnika u pitanju u Srbiji, što predstavlja jedan vid demetropolizacije kulture kroz kontinuiranu saradnju sa Francuskim institutom”, kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Konvencija će omogućiti da francuski umetnici koji će se predstaviti u Beogradu, gostuju i u Kragujevcu i ne samo u okviru meseca Frankofonije, koja će biti održana od 13. do 15. marta, već tokom čitave godine.

“To će, imajući u vidu da je Francuska država sa bogatim kulturnim nasleđem i razvijenim savremenim stvaralaštvom, oplemeniti kulturnu ponudu našeg grada”, dodao je Bjeletić.

Posle potpisivanje Konvencije o saradnji, ambasador Mondolini i članovi delegacije će prisustvovati otvaranju izložbe u Politehničkoj školi „Ultrakonektovano telo“, posetiti Muzej 21.oktobar i kragujevački Univerzitet.

Inače u okviru meseca Frankofonije, kragujevačkoj publici će kroz Francuski filmski karavan, Francuski institut u Beogradu i SKC Kragujevac predstaviti ciklus filmova pod nazivom Omaž Cezarima – francuske nacionalne filmske nagrade. U terminima od 19.00 i 21.00 čas 13. i 14. marta u KONTAKT Galeriji SKC-a biće prikazana četiri francuska filma: „Sizan“, „Serafina“, „Kapetan Konan“ i „Kamij Klodel“. Ulaz za projekcije je besplatan.

Nema komentara

Odgovorite