Izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu će početi krajem jeseni

- -
0

Izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu, najavljena pre više od dve godine, čija je vrednost procenjena na oko12 miliona evra, najverovatnije će početi krajem jeseni, kaže rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević.

Centrom površine 10.000 kvadratnih metara, u čijem sklopu će biti Institut i Banka za matične ćelije, rukovodiće srpski genetičar Miodrag Stojković. Gradiće se na lokaciji između Kliničkog centra i Univerziteta, koja je procenjena na 2,4 miliona evra, a koju je grad je bez naknade ustupio za tu namenu.

Podsetivši da je sredstva za izgradnju Centra za matične ćelije pri Medicinskom fakultetu ministarstvo prosvete i nauke ranije obezbedilo od Evropske investicione banke, Arsenijević objašnjava “da početak izgradnje kasni zbog proceduralnih razloga, jer potpisivani dokumenti nisu jasno definisali šta je i čija dužnost, ali i zbog pokušaja da se taj važan projekat realizuje u nekom drugom gradu”.

“Na samom startu nije bilo preciznih dogovora, niti preciznih zahteva prema onima koji treba da podnesu elaborat o tome. Naravno bilo je i drugih insteresa, pogotovu nekih drugih univerzitetskih centara da se ovaj projekat ostvari na nekom drugom mestu. Bilo je ozbiljnih otpora i nadam se da smo ih prevazišli i da idemo ka rešenju problema”, rekao je Arsenijević i naglasio da potpisivanje ugovora sa resornim ministarstvom očekuje do kraja marta.

On je istakao da je Univerzitet, zbog izgradnje Centra, morao da se odrekne finansiranja naučno-tehnološkog parka, kao i da su resornom ministarstvu dostavljeni traženi odgovori na elaborat o potrebi izgradnje ali i opremanja tog Centra.

U tom odgovoru, kako je istakao, sve je precizno definisano, ko će i šta da radi, ukupan broj saradnika, spisak opreme i instrumenata i njihova cena, kompletna struktura i organizaciona šema labaratorija, uslovi čuvanja matićnih ćelija.

U labaratorijama radiće 24 nova istraživača, a iz Srbije godišnje ode od četiri do osam miliona evra, zbog zamrzavanja i čuvanja u van zemlje matičnih ćelija iz pupčane vrpce naših građana.

“Po nekoj dinamici koja je posle pregovora u Ministarstvu dogovrena, mi smo poslali ono što se od nas traži. Usaglašavanje dokumenata očekujemo u sledeće dve nedelje i iza toga u sledećih deset dana potpisaćemo ugovor o izgradnji Instituta za matične ćelije i Banke matičnih ćelija pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu”, rekao je Arsenijević.

Ukazujući da je biotehnologija u razvoju napredovala, Arsenijević je naveo da strane firme od Holandije, Belgije sve do Mađarske, uzimaju matične ćelije davalaca iz Srbije. “U ovom trenutku devet stranih firmi uzima matićne ćelije naših davalaca iz pupčane vrpce. To su veliki i novčani izdaci za one koji imaju nameru da ih sačuvaju za potomstvo.

Lociranje jednog ovakvog centra u centru Srbije i Šumadije omogućilo bi da davaoci po mnogo povoljnijim uslovima daju svoje matične ćelije, doneo bi boljitak i gradu i Univerzitetu, ali i najvažnije na taj način sačuvali bi genom svoje nacije u okvirima ove države”, ističe Arsenijević.

Nema komentara

Odgovorite