Istoričarka iz Kragujevca na konferenciji u Varšavi

- -
0

Kristina Jorgić, istoričarka Spomen parka “Kragujevački oktobar” i studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu u Novom Sadu, učestvovaće na međunarodnoj konferenciji “City, Community and the Transformation of Space in Post-Eastern Bloc societies”, koja će se održati u Varšavi od 23. i 24. juna 2017. godine.

Lazarski univerzitet organizuje konferenciju koja se jednim segmentom bavi mestima sećanja, odnosno promenama narativa do kojih dolazi nakon sloma komunizma u post-komunističkim društvima. Kristina Jorgić će izlagati rad na temu “Spomen park Kragujevački oktobar u post-komunističkoj eri – narativ “nove“ istorije“.

Osnovan 1953. godine, Spomen park je predstavljao snažno sredstvo u procesu definisanja kulture sećanja na Drugi svetski rat, tako da je osnovni cilj rada da odgovori na pitanje odnosa između muzeja i stalnih postavki prema kolektivnom pamćenju, a samim tim i nacionalnom identitetu.

Učešće na pomenutoj međunarodnoj konferenciji približiće Spomen park “Kragujevački oktobar” istraživačima koji se bave ovom problematikom.

Nema komentara

Odgovorite