“Iskra” obeležila prvi rođendan

- -
0

Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“, donacija Delta fondacije gradu Kragujevcu, u prisustvu ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, Aleksandre Jeličić predstavnika zadužbinara, Nikole Uroševića pomoćnika gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta, Marka Pavlovića direktora Ustanove za sport i fizičku kulturu “Park“, brojnih prijatelja i gostiju obeležila je prvu godinu svog rada.

Svečani skup je centralna i ujedno završna u nizu manifestacija i aktivnosti kojima je obeležen prvi rođendan “Iskre“, pa je to bio povod da se svi oni koji su dali izuzetan doprinos inkluzivnim procesima i uključenosti sportista sa invaliditetom okupe na jednom mestu.

“Iskra“ je nastala kao višedecenijska potreba težnje sportista sa invaliditetom da imaju ravnopravne uslove za bavljenje sportom, u smislu da im pristup fizičkom prostoru i svi sadržaji u njemu budu dostupni za samostalno korišćenje. U ovoj težnji najistrajniji i možda najkonkretniji je bio kragujevački Paraolimpijski klub “Junior“, koji ima neskrivenu ambiciju da stvaranjem infrastrukturnih i uslova za stručni rad preraste u paraolimpijsku akademiju u punom kapacitetu po ugledu na slične u razvijenijem delu sveta.

Ideju “Juniora“ je snažno podržala Delta fondacija koja je u skladu sa opredeljenjem svoje kompanije da društvenu odgovornost između ostalog ispolji i kroz obnovu tradicije zadužbinarstva u Srbiji nakon 70 godina odlučila da izgradi centar za sport i rehabilitaciju “Iskra“ kao svoju drugu zadužbinu. Grad Kragujevac je za ove potrebe izdvojio dva hektara građevinskog zemljišta.

Tim povodom Danijela Mojsilović predsednica Paraolimpijske akademije “Junior” uručila je priznanja Delta fondaciji, gradu Kragujevcu, direktoru Ustanove za sport i rekreaciju “Park“ Marku Pavloviću, inače, osnivaču paratriatlona u Srbiji, ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, koji je kako je rečeno na najbolji način bez mnogo priče o inkluzivnim procesima i bez ličnog marketinga dao nemerljiv doprinos izjednačavanju položaja sportista sa invaliditetom u Srbiji sa njihovim kolegama iz neuporedivo razvijenijih zemalja.

“Ovo je jedan od najlepših objekata te vrste koji sam do sada video, prilagođen svima koji žele da se dokažu u svojim snovima i idejama. Na ovaj način kreira se kod mladih novi sistem vrednosti koji su zatvoreni zbog invaliditeta i ne žele da se dokazuju. Mi smo danas ovde da ih podstaknemo da se bave sportom, da prticipiraju u svim segmentima društva i da budu vodilje svima nama”, rekao je ministar Udovičić.

Uz želje za uspeh u daljem radu ministar je izrazio nadu da će “Iskra“ prerasti u regionalni centar za pripremu sportista sa invaliditetom.

Udovičić je prisustvovao i treningu nacionalne selekcije košarke u kolicima, koja je smeštena u “Iskri“ i u hali “Gordana Goca Bogojević“ obavlja završne pripreme uoči evropskog prvenstva.

Nema komentara

Odgovorite