Isključite svetlo na jedan Sat za našu planetu

- -
0

sat za našu planetuAkcija pod nazivom „Sat za našu planetu“ sedmi put u svetu, a peti put u Srbiji obeležava se večeas u 20.30 sati sa ciljem da što se veći broj ljudi uključi i da svoj doprinos u očuvanju planete.

U domovima, školama, poslovnim zgradama, znamenitim građevinama i spomenicima širom planete biće isključena svetla na jedan sat – Sat za našu planetu. Cilj ove akcije je podizanje svesti o klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.

Potrebe čovečanstva za prirodnim resursima su oko 50 odsto iznad nivoa koji planeta može da podnese. Srbija spada u grupu zemalja koja živi iznad svojih prirodnih mogućnosti ili ekološkog kapitala. Nastavimo li sa ovim stilom života, do 2030. godine biće nam potrebne dve planete kako bismo zadovoljili svoje godišnje potrebe. Takav globalni trend sugeriše da degradiramo prirodne ekosisteme na nivou koji do sada nije zabeležen u ljudskoj istoriji. Razvijene zemlje koriste više resursa nego što ih imaju i svoj ekološki deficit nadoknađuju oslanjajući se na resursima bogate zemlje u razvoju koje joj obezbeđuju snabdevanje prirodnim resursima, poput drveta, riba i morskih plodova ili proizvoda dobijenih intenzivnom poljoprivredom. Neophodno je da u svakodnevnom životu vodimo računa o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu.
Deo teksta preuzet sa: Kuća dobrih vesti

Nema komentara

Odgovorite