Inkluzivni sportski susreti – Košarka u kolicima i boćanje 21. i 22. oktobra

- -
0

Udruženje “KG POLIS” u okviru projekta “Inkluzivni sportski susreti” sporovodi utakmice košarke u kolicima i boćanja 21. i 22. oktobra 2017. godine u 10 časova, koje su namenjene osobama sa invaliditetom.

Boćanje će se održati u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra”, dok se košarka igra u hali“Gordana Goca Bogojević”.

Boćanje je sportska igra koja se igra boćama to jest kuglama na otvorenom igralištu. Radi se o veoma staroj sportskoj igra koja se već vekovima igra u mediteranskim zemljama i na u primorju bivše Jugoslavije.

Takmičenje može biti pojedinačno (jedan protiv jednog) sa tri ili četiri kugle po igraču, parovima (dva protiv dva) sa po tri kugle po igraču ili ekipno (četiri protiv četiri) sa po dve kugle po igraču. U svakom paru ili ekipi jedan igrač je kapiten ekipe. On određuje redosled bacanja, taktiku igre i kontroliše merenje.

Košarka u kolicima je paraolimpijski sport od prvih paraolimpijskih igara koje su održane 1960. godine u Rimu, a igra se još od sredine četrdesetih godina prošlog veka. Ovaj sport se igra prema pravilima koja su gotovo identična sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Teren je istih dimenzija, kao i visina koševa. Utakmica traje 40 minuta. Postoje specifična pravila koja se odnose na kretanje igrača, s obzirom da su takmičari u kolicima.

Košarkom u kolicima se može baviti bilo koja osoba sa invaliditetom i nije neophodno da je invaliditet takav da takmičar koristi kolica i u svakodnevnom životu. Svaki takmičar, u zavisnosti od stepena invaliditeta, ima određen broj bodova. Bodovi se odnose na specifične zahteve košarke u kolicima i što je takmičar fizički manje sposoban da izvršava određene košarkaške veštine to je broj bodova koji on ima manji.

Projektom je planirana realizacija sportskih susreta za 64 učesnika gostiju i 64 učesnika iz Kragujevca. Sportski susreti će se održati u centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra” u Kragujevcu, kada bi mladi sa telesnim invaliditetom, mladi slepi i slabodvidi iz Kragujevca, igrali utakmice sa mladima iz pomenutih kategorija stanovništva iz Novog Sada, Beograda, Sarajeva i ostalih opština Šumadijskog okruga (Batočine, Lapova, Topole, Aranđelovca, Rače i Knića).

Tokom sportskih susreta mladi će imati prilike da razvijaju veštine sportskog duha, da se socijalizuju, druže, šetaju u prirodi, igraju košarkaške i golbol utakmice, takmiče u boćanju, kao i da se edukuju i razmene iskustva sa uspešnim sportistima osobama sa invaliditetom.

Kroz ovaj projekat će se edukovati kako osobe sa invalidditetom tako i opšta populacija o neophodnosti rekreacije i bavljenje sportom svih kategorija stanovništva, putem uspešnih priča osoba sa invaliditetom, fejsbuk stranice i promotivnih materijala. Pored toga, usmerenost je na socijalizaciji mladih osoba sa invaliditetom, u cilju obezbeđenja kvalitetnijeg provođenja vremena mladih kroz popularizaciju sporta, kao dokazano najboljeg načina provođenja slobodnog vremena.

Partneri na projektu su Paraolimpijska Akademija i Klub “Junior” i Centar za samostalni život OSI Kragujevac, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Nema komentara

Odgovorite