Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

- -
0

jaja 1Vernici Srpske pravoslavne crkve slave danas Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. Po crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Vaskrs hrišćani slave tri dana i razmenjuju pozdrave Hristos vaskrse! – Vaistinu vaskrse!

Proslava Vaskrsa počinje ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama, nastavlja se svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta. Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskresenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite