GTO: Prvo mesto za Kragujevac na “Danima banice”

- -
0

Verica Jakovljević iz Novog Milanovca kraj Kragujevca pripremila je najbolju slatku pitu i osvojila prvo mesto na XIV “Danima banice” u Beloj Palanci. U ovoj kategoriji učestvovala su 32 takmičara iz cele Srbije.

GTO Kragujevac na Danima banice predstavljale su Verica Jakoljević i Milanka Glišović, a nagradu je primio Milutin Janković, šef marketinga.

Najbolji u spremanju ovog specijaliteta bio je Miloš Stamenović iz Bele Palanke koji se takmičio sa pobednicima prethodnih manifestacija. On je dobio titulu Pobednik pobednika. U najatraktivnijoj kategoriji, pripremi tradicionalne slane banice, učestvovalo je 247 takmičara. Pobednik je Nikola Tošić iz Bele Palanke. Zorica Kocić iz Niša bila je najbolja među 32 učesnika je u pripremi „kreativne banice“ dok je titulu najbolje u pripremi integralne banice, među 12 takmičara, ponela Danijela Jelenković iz Bele Palanke.

Manifestacija Dani banice promoviše tradicionalno južnjačko jelo od testa – banicu. Posetioci su mogli da probaju banice sa sirom, spanaćem, blitvom, kupusom, ali i slatke specijalitete sa voćem, kolače i druge poslastice. Interesantno je da je oko 150 dece prošlo radionice na kojima su pripremali ove pite. Na dečjoj olimpijadi u pripremi banice pobedila je Anđela Nedeljković iz Bele Palanke.

Prema rečima Miloša Lilića, direktora turističke organizacije Bele Palanke, na manifestaciji na kojoj je učestvovao 321 takmičar, bilo je 35.000 posetilaca, najviše gostiju iz Bugarske. Prema ocenama organizatora ovo je bila najuspešnija manifestacija do sada, za koju je opština izdvojila između 5 i 6 miliona dinara.

U bogatom pratećem muzičkom programu učestvovao je veliki broj izvođača.

Nema komentara

Odgovorite