Gradsko veće: Novac za poljoprivredu

- -
0

gradsko veceNa sednici Gradskog veća razmatrane su i usvojene tri odluke iz oblasti poljoprivrede.

Odlukom članova Gradskog veća odobrena su sredstva iz budžeta grada u iznosu od 1.400.000 dinara na ime finansiranja zakupa pijačnih tezgi na kragujevačkim zelenim pijacama članovima udruženja poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednicima sa teritorije grada Kragujevca. Programom za razvoj poljoprivrede, prema rečima Snežane Živanović Katić pomoćnika gradonačelnika, predviđeno je finansiranje godišnjeg zakupa tezgi kao i mesečnog zakupa za šest meseci članovima udruženja poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednicima koji svoje proizvode u poslednje tri godine prodaju na zelenim pijacama, a dobijeni su isključivo u sopstvenoj proizvodnji.

Druga odluka koja se takođe odnosi na Podsticajne mere u poljoprivredi je raspisivanje javnog poziva radi realizacije regresa za osiguranje useva, plodova i životinja u 2013. godini. Na taj način kroz direktna, podsticajna, bespovratna sredstva usmerena ka poljoprivredniku, podstiče se produktivnost poljoprivredne proizvodnje. Grad Kragujevac iz Agrarnog budžeta bespovratno će davati 30 posto od vrednosti polise osiguranja poljoprivrednim proizvođačima čija je proizvodnja odnosno prebivalište na teritoriji grada Kragujevca.

Raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje programa i planova rada udruženja poljoprivrednih proizvođača treća je odluka na koju su danas članovi veća dali saglasnost. Na osnovu podnetih prijava programa i planova rada za 2013. godinu udruženjima će sredstva jednim delom biti odobrena kao bespovratna, a 30 do 50 procenata od vrednosti dobijenih sredstava udruženja će biti u obavezi da vrate kroz proizvode specifične za ta udruženja, koji će potom biti prosleđena ustanovama socijalne zaštite i licima u stanju socijalne potrebe. Maksimalni iznos sredstava po jednom udruženju je 250.000 dinara.

Nema komentara

Odgovorite