Gradska turistička organizacija u Takovu

- -
3

gto u takovuPredstavnici Gradske turističke organizacije Kragujevca prisustvovali su na nedavno održaboj manifestaciji obeležavanja 198. godišnjice početka Drugog srpskog ustanka.

U Spomen kompleksu u Takovu kod Gornjeg Milanovca, 23. aprila kraj spomenika ustanicima koji su na ovaj dan, 1815. godine i otpočeli drugu fazu borbe za oslobođenje od Turaka, zvanice su uz visoke državne i vojne počasti položile lovorove vence.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je, na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti. Borbe su trajale dva meseca, posle čega je Miloš Obrenović zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kome je priznat za vrhovnog srpskog kneza. Na skupštini narodnih starešina, održanoj u Vraćevšnici, 6. maja 1818. godine knez Miloš je proglasio Kragujevac prestonicom Srbije i u njemu osnovao sve institucije srpske državnosti, obrazovanja, kulture i privrede. Iz dvora u Kragujevcu, knez Miloš je mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

Foto: GTO/Snežana Milisavljević

3 Komentara

  1. odlicno,svaka cast direktorki i ekipi.samo nadju neki razlog da se provode i setkaju.sad ce leto pa se ide na more,obelezava se ustanak u crnoj gori,pa posle zima ,kopaonik ili zlatibor,neka bitka u prvom svetskom ratu,pa ih zaboli uvo ili prst na nozi ide se u banju na oporavak ,sve ima razlog i svrhu.e vlast je slast,ajde da iskoriste jos ovaj mandat,a posle ponovo na tv i to ako je puste…

  2. a turisticka ekipa ne zna ni rec engleskog da progovori. postavila table gimnazija levo, konak desno, jezero pravo i to je njen najveci domen u turizmu. i naravno, da se sluzi ajvar iu ingolstatu. e, bruko…

Odgovorite