Gradonačelnik ponovo ignoriše novinare

- -
0

Grupa kragujevačkih novinara čekala je “na kafi” gradonačelnika Radomira Nikolića, kako bi se pokrenuo dijalog o medijskoj situaciji u gradu. Iako se “Medijsko sklonište”, mesto gde su novinari zakazali sastanak, nalazi tek nekoliko stotina metara od Skupštine grada, Nikolić se nije pojavio.

“Mi smo zaista očekivali da će gradonačelnik Nikolić prihvatiti poziv da razgovaramo o problemima medija poput “Kragujevačkih novina” koje se proteklog četvrtka nisu pojavile na kioscima zbog blokade računa. Ali ne samo o problemimima medija pojedinačno nego i otome šta bi grad trebalo da učini da se popravilo informisanje građana Kragujevca”, kazala je Bojana Vlajović Savić iz “Res publice”, udruženja koje upravlja nedavno otvorenim “Medijskim skloništem”.

Ona je podsetila da Kragujevac ne raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od interesa javnosti, čime sprečava bilo kakvu mogućnosti pristupa budžetskim sredstvima namenski izdvojenim za informisanje.

“Kada se obustave sve isplate iz gradskog budžeta može se očekivati da će lokalani mediji koji rade i izveštavaju u javnom interesu i koji se ne bave proizvodnjom komercijalnih sadržaja doći u problem”, istakla je Vlajović Savić.

U Kragujevcu je već ugašeno nekoliko gradskih televizijskih i radio stanica, a da takva sudbina može zadesiti i “Kragujevačke”.

“Ne znam da li je gradonačelnik na pravi način razumeo koliko je ozbiljan ovaj trenutak i koliko je veliki problem u kome se gradski mediji nalaze. Ne znam ni da li je razumeo da je on gradonačelnik svih građana i medija u Kragujevcu, bez obzira da li ga podržavaju ili ne i da li o njemu pišu hvalospeve ili se kritički odnose prema njegovom radu”, kazala je Vlajvić Savić i dodala da će novinari zahtevati da odu kod gradonačelnika na kafu.

“Zahtevaćemo da, pošto on nije došao na kafu u medijsko sklonište , mi ldemo kod njega. Ne mora ni da nam kuva kafu, ali mora da nas primi jer je obaveza gradskih funkcionera da odgovaraju na pitanja građana i novinara”, rekla je Vlajović Savić.

Nema komentara

Odgovorite