Građanima Kragujevca i dalje nepoznat ukupan broj preminulih od korone

- -
0

Građani Kragujevca i Šumadijskog okruga i dalje ne dobijaju ni dnevne niti periodične informacije o broju preminulih od posledica infekcije korona virusom na tom području.

Redovna saopštenja objavljuje samo Institut za javno zdravlje Kragujevac, koji uz broj novoobolelih dostavlja i informacije iz Kliničkog centra o broju hospitalizovanih kovid pacijenata i onih koji su otpušteni sa lečenja.

U nedostatku zvaničnih informacija, vesti o pojedinačnim slučajevima se prenose preko prijatelja ili rođaka preminulih.

Na osnovu objava u medijima, agencija Beta utvrdila je da je samo nekoliko puta od početka epidemije u martu, iz kragujevačkog Kliničkog centra saopštena informacija o preminulima koji su u toj ustanovi lečeni od Kovid-19.

Sredinom aprila je iz te zdravstvene ustanove saopšteno da je do tada bilo 15 izlečenih pacijenata i isto toliko preminulih od posledica infekcije korova virusom. Naredno obaveštenje objavljeno je sredinom jula, kada je podatak iz Kliničkog centra o šestoro preminulih medijima prosledio Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Dopisnik agencije Beta uputio je 8. septembra zahtev Kliničkom centru za pristup informacijama od javnog značaja, odnosno podacima o ukupnom broju lečenih kovid pacijenata i broju preminulih u toj ustanovi iz šest okruga koje centar pokriva.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Predrag Sazdanović naveo je u pisanom odgovoru da “s obzirom na nedefinisanost kriterijuma obolelih i umrlih pacijenata zaraženih COVID-19, za koje je najviše zaslužna Svetska zdravstvena organizacija”, nije u mogućnosti da odgovori na zahtev dopisnika Bete.

“Sve dodatne informacije možete dobiti od institucija koje se primarno bave epidemiološkim poslovima, poput Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstva zdravlja”, naveo je Sazdanović.

Dopisnik Bete prosledio je zahtev iste sadržine Ministarstvu zdravlja 11. septembra, na mejl press@zdravlje.gov.rs, ali odgovor do danas nije dobio.

S druge strane, kako su mediji danas objavili, od prvog do 31. jula u limenim sanducima “Gradska groblja” su prevezla 59 preminulih, a u prvih 15 dana avgusta 29.

Nema komentara

Odgovorite