Grad podiže kredit od 220 miliona

- -
4

radomir nikolic

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, na današnjoj 30. redovnoj sednici, doneli su, sa 44 glasa za, Odluku o zaduživanju grada Kragujevca za finansiranje deficita tekuće likvidnosti.

Obrazlažući predlog ove odluke, član Gradskog veća za finansije i imovinu, Igor Mitrović, rekao je da je da se u periodu od januara do aprila tekuće godine intenzivno radilo na smanjenju zaostalih obaveza i iste su smanjene za oko 500 miliona dinara.

– Visoke, nasleđene obaveze su još veće nego što je prvobitno utvrđeno. Po završnom računu za 2014. godinu, nakon završenog popisa obaveza, ukupne obaveze po konsolidovanom završnom računu za grad Kragujevac biće veće od četiri milijarde dinara, ne uključujući obaveze za kredit za 1,2 milijarde dinara koje su reprogramirane u ovoj godini – rekao je Mitrović.

On je dodao da se gradski budžet izvršava u uslovima koje diktiraju konstantna sudska izvršenja i iznuđena rešenja.

– Kako bi se obezbedilo sigurnije finansijsko planiranje grad Kragujevac se odlučuje za finansiranje deficita tekuće likvidnosti u formi rivolving kredita, što podrazumeva mogućnost korišćenja odobrenih sredstava prema sopstvenim planovima, a u zakonskom roku izmirenje do isteka kalendarske godine. Na ovaj način će se povlačiti sredstva u periodu značajnije potrebe, ali će se i brže vrćati sredstva u situacijama većeg priliva. Ministrastvo finansija odobrilo je mogućnost kratkoročnog zaduženja pa će grad Kragujevac, nakon skupštinske odluke, raspisati otvoreni postupak javne nabavke u okvirnom operativnom iznosu od 220 miliona dinara – kazao je Mitrović.

Govoreći o ovoj Odluci, gradonačelnik Radomir Nikolić istakao je da ima toliko dospelih obaveza i toliko toga dospeva u naredna dva meseca da to iz tekućih priliva neće moći da se izmiri.

– Pratimo trend subvencija prema javnim i javno komunalnim preduzećima i zaposlenima za izmirenje zarada. Prema našim procenama od septembra nastupa lakši period gde ćemo uspeti da povučena sredstva u naredna dva meseca vratimo. Tačno je da smo dobili transferna sredstva na kraju prošle godine u iznosu od 300 miliona dinara i ta sredstva su potpuno iskorišćena za vraćanje dospelih kreditnih obaveza – podvukao je Nikolić.

Novi kredit će, prema rečima gradonačelnika, u najvećoj meri biti iskorišćen za tekuće održavanje i popravke ulica i puteva, izmirenje obaveza prema „Čistoći“ i obezbeđivanje javne higijene, obaveze koje grad ima u okviru izgradnje Centra izvrnosti.

– Najveći problem i dalje ostaju obrazovanje i socijala. Nema prostora za velike investicije, pogotovo one koje ne obezbeđuju da se ulaganja Grada vraćaju. Novac možemo da ulažemo samo u ono što će nam obezbediti da nam se taj novac i vrati – otpremnine za zaposlene, led rasvetu, autobusku stanicu – zaključio je Nikolić.

4 Komentara

  1. Očigledno da je ovaj kredit neophodan kako bi se njime fiannsirala ulaganja u najosnovnije infrastrukturne projekte u gardu, poput nove autobuske stanice, led rasvete

    • Верка су критиковали управо због тога , у чему се они разликују ?

      • Razlika je u tome što je Verko novac koristio isključivo za namene koje nisi razvojnog kaarktera, poput grandioznih ideja da imamo prvaka Evrope u vaterpolu, a da ne isplaćuje nadoknade nezaposlenim porodiljama

        • О каквим развојним пројектима ти причаш ? Да си прочитала текст видела би да се ради о кредиту за ” финансирање текуће ликвидности ” . Верко је из кредита финансирао изградњу затвореног базена , на пример . Ватерполо клуб је финансирао Вања Удовичић .

Odgovorite