Grad Kragujevac i SKGO izrađuju “Analizu lanca vrednosti metalskog i IKT sektora”

- -
0

Grad Kragujevac i Stalna konferencija gradova i opština u proteklom periodu radili su na izradi „Analize lanca vrednosti metalskog i IKT sektora“ čiji su rezultati predstavljeni u zgradi Gradske uprave.

Kako je rečeno cilj analize je povećanje konkurentnosti čitavog sektora i lokalne privrede kroz kreiranje novih radnih mesta, povećanje efikasnosti i izvoza, radi unapređenja poslovanja lokalnih preduzeća.

“Grad Kragujevac se opredelio za analizu lanca vrednosti ova dva sektora zato što ima dugu tradiciju metalske industrije, dok je IKT sektor u poslednjoj deceniji iznedrio veliki broj uspešnih kompanija i prepoznat je kao budućnost ovog dela Srbije. Ovo istraživanje bi do kraja godine trebalo da bude u formi dokumenta a kada budemo pristupili implementaciji lanca vrednosti očekujemo podršku Vlade Švedske. Kragujevac želi da prepozna sve privrednike iz ova dva sektora, stvori bazu podataka i sa njima uspostavi ravnopravni partnerski odnos, jer zajedno želimo da radimo na podizanju privrednog potencijala grada Kragujevca”, kazao je Saša Soković savetnik Kancelarije Lokalnog ekonomskog razvoja grada Kragujevca.

Analiza lanca vrednosti metalskog i IKT sektora rađena je putem desk metodologije, upitnika i fokus grupa u čiji je proces rada bio uključen veliki broj privrednika.

“U Kragujevcu se prvi put radi jedna dubinska analiza koja obuhvata ne samo pomenute sektore već čitav lanac vrednosti, dobavljače, potrošače, sektor transporta, obrazovanja i sve institucije na lokalnom nivou sa ciljem da se tamo gde postoji mogućnost unapredi vrednost određenog proizvoda na određenoj lokaciji”, objasnila je Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj SKGO i koordinatorka tematske oblasti – Unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou.

Metalski sektor je kroz analizu iskazao nedovoljno razvijenu infrastrukturu i nedostatak kadrova, što je pored problema nedovoljnog investiranja u inovacije naveo i IKT sektor. Jedna od ideja je da se ova dva sektora spoje kroz takozvane B2B sastanke koji će se najverovatnije, kako je najavila Mihajlović Tanasijević, organizovati sledeće godine u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Analiza lanca vrednosti biće osnov za razvoj programa podsticaja lokalnom ekonomskom razvoju kroz finansijsku podršku privredi i to ne samo za ova dva sektora kao i za početak dugog procesa brendiranja. Sporazumom koji je grad Kragujevac pre dve godine potpisao sa SKGO o tehničkoj podršci predviđena je i izrada grafičke “Knjige standarda”.

Izrada Analize lanca vrednosti metalskog i IKT sektora, programa lokalnog ekonomskog razvoja, proces brendiranja i izrada grafičke Knjige standarda, grad Kragujevac realizuje uz podršku Stalne konferencije gradova i opština i Vlade Švedske u okviru Programa podrške lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU.

Nema komentara

Odgovorite