Gosti iz Palestine u poseti Spomen-parku Šumarice

- -
0

palestinciU okviru proslave Đuđevdana – Dana grada, među brojnim delegacijama u Kragujevcu se nalaze i gosti iz Palestine, tačnije iz Jerihona, najstarijeg grada na svetu sa kojim je Kragujevac 6. maja prošle godine potpisao Sporazum o saradnji. Pored konzula ambasade Palestine u Beogradu, Talal Elzika i gradonačelnika Jerihona Muhameda Đajalta, u delegaciji se nalaze i članovi Udruženja bivših studenata iz Palestine.

Oni su danas u pratnji svog domaćina Dragoslava Miloševića, člana Gradskog veća za obrazovanje i kulturu, posetili Spomen – muzej „21. oktobar“, gde su uz pomoć kustosa bili u prilici da vide i čuju deo iz istorije Kragujevca, koji se odnosi na masovno steljanje 21. oktobra 1941. godine od strane nemačkih fašista.

– Zahvljujem se Srbiji i Kragujevcu na ovoj saradnji i nadam se da je sve ovo tek početak, jer saradnja sa ovim gradom koji je unverzitetski, privredni, zdravstveni, kulturni i sportski centar Šumadije ima veliki značaj za Jerihon. Prostora za nove vidove saradnje ima mnogo, kako u oblasti ekonomije tako i kulture i ja očekujem da se razvije u svakom smislu – rekao je tom prilikom gradonačelnik Muhamed Đajalta.

U ovom trenutku, prema rečima Dragoslava Miloševića, saradnja se odvija u oblasti obrazovanja, a u Kragujevcu se trenutno nalazi grupa budućih studenata iz Palestine koji se pripremaju za upis na jedan od fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Nakon obilaska Spomen muzeja, gosti iz Palestine položili su cveće kraj spomenika streljanim đacima i profesorima.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite