Goniči lavova najbrojniji u Kragujevcu

- -
0

afrički gonič lavovaIz Kragujevca stiže priča o neobičnom rekordu. Dvanaestogodišnji Matija Bojović uzgojio je pravu rekorderku – njegova keruša Kvini, afrički gonič lavova, oštenila je čak 14 mladunaca.

Obično ženka afričkog goniča lavova ošteni sedam, ili osam mladunaca, 10 je prava retkost, a 14 je gotovo pravo čudo, što je i zadesilo porodicu Bojović iz Kragujevca.

Sa kerušom i štencima najprisniji je 12-godišnji Matija Bojović. On je bio glavni akušer kada su dolazili na svet.

Svi su mu dragi, ali u naručju mu je uvek jedan psić. „On je moj ljubimac, zovem ga Kizi, prepoznajem ga po tome što je najsvetliji u celom leglu”, kaže Matija.

„Obožava da se mazi, ja sam ga razmazio. Vika, dreka, cika, deo su svakodnevice, ali kada spavaju pravi su anđelčići”, objašnjava Matija.

Posla ima za celu porodicu. „U početku, dok su samo sisali, bilo je lakše, a sada kada moraju da se dohranjuju, problem je, jer mora tri do četiri puta dnevno da se kuva”, kaže Željko Bojović.

Keruša Kvini i njenih 14 štenaca su retka rasa u Srbiji – rodezijski ridžbek ili afrički gonič lavova. Jedna od odlika im je posebna povezanost sa decom, što štenci i Matija i dokazuju.

Izvor: RTS

Nema komentara

Odgovorite