FIAT nagradio najbolje ideje za automobil budućnosti

- -
0

Kompanija FIAT Krajsler automobili Srbija nagradila je studente čije su ideje o automobilu budućnosti ocenjene kao najbolje na konkursu “I AM FCA – Innovation Award for Millennials”. Na konkursu je učestvovalo stotinak studenata osnovnih i master studija Fakulteta organizacionih nauka i ekonomskih fakulteta u Beogradu i Kragujevcu.

U Italiji je takva saradnja sa akademcima već tradicija, a u Srbiji FIAT je organizuje prvi put.

Ideje karakteriše upotreba modernih tehnologija, smart računara, umrežavanje, od bežične mreže i selfija u kolima do predloga za bezbednost i zaštitu životne sredine. Kompanija FIAT Krajsler automobili nagradila je šestoro najupešnijih. Dvojica prvonagrađenih dobila su šestomesečnu praksu u kompaniji.

“Praksa će značiti mnogo, jer je to jedini način da se zaista upustite u svet industrije automobila i da prikupite bitna znanja koja će vam kasnije biti potrebna u usavršavanju tokom rada”, naglašava Luka Svilanović, student beogradskog FON-a.

“Osmislio sam nekoliko poboljšanja, jedno rešenje tiče se načina poslovanja gde će budućim generacijama biti na raspolaganju više automobila kao neki pretplatnički servis”, kazao je Svilanović.

“Moja ideja je bila da automobili imaju ugrađenu aplikaciju u sebi pomoću koje će lakše nalaziti parking mesto, a druga ideja je da, ukoliko je vozač umoran, besan, nezadovoljan, postoji aplikacija koja se zove ‘mud’ i kada se aktivira, menja se ceo ambijent automobila kako bi se vozač doveo u bolje raspoloženje”, objašnjava Aleksandar Bošković, student Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Tročlani žiri odgledao je stotinak video-prezentacija u okviru kojih su mladi pretočili svoje ideje. Sve ih, kažu karakteriše originalnost i savremen pristup.

Studenti su se uključili u ovaj sjajan projekat, inicijativu Kompanije FCA Srbija koja je želela je da se približi studentskoj populaciji i kao budućim zaposlenima i kao budućim kupcima.

“Upotreba društvenih mreža i medija i povezivanje svega sa automobilima – to je nešto što starijim generacijama nije poznato kao njima. Oni su upravo te tehnologije koristili i osmislili automobile budućnosti”, kaže Slavica Cicvarić Kostić, članica žirija, profesorka Fakulteta organizacionih nauka.

Drugoplasirani studenti će dobiti po nedelju dana vozilo FIAT 500L na korišćenje, a trećeplasirani učešće na manifestaciji “Džip of roud” u Srbiji.

Projekat “Kreiraj svoj automobil budućnosti” dvostruko je koristan. Za kompaniju posvećenu održivom razvoju to je način da sazna kako mladi vide auto budućnosti, a za mlade da iskažu svoje ideje i da se kroz ovakve projekte još tokom studiranja uključe u poslovanje multinacionalnih koroporacija.

Nema komentara

Odgovorite