Fijat 500L sa četiri zvezdice za bezbednost

- -
0

Kragujevački Fijat 500L nastavlja da zadivljuje i opravdava očekivanja. Na Euro NCAP testu bezbednosti dodeljene su mu prestižne četiri zvezdice sa osvojenih 83 od mogućih 100, indeksnih poena.

Euro NCAP postavio je ove godine još rigoroznije kriterijume za dobijanje 5 zvezdica u zaštiti odraslih, dece i pešaka, pa je visoka ocena bezbednosti Fijata 500L utoliko značajnija, saopštila je ta kompanija.
Hiljade virtuelnih simulacija su omogućile da se razvije potpuno nova arhitektura “Small Wide” koja je primenjena na Fijat 500L.

Fijat 500L je prvo vozilo koje je razvijeno bez upotrebe prototipa, a verodostojnost virtualnog projekta je i fizički proverena na fabrički proizvedenim vozilima, u vidu 200 proba na komponentama i podsistemima, više od 100 simulacija sudara i preko 100 crash testova, u kojima su obuhvaćene sve moguće vrste udesa.

Fijat je naveo da je konačni rezultat čvrsta ćelijska struktura sa dvostrukim prednjim stubovima, koja je projektovana u saglasnosti sa standardima koji su na snazi u USA i koji se odnose na probe sudara i specifikacije o dimenzijama upotrebljenih materijala. Prednja struktura sa tri rasteretne linije garantuje homogenu prednju zonu koja se podjednako deformiše, bez obzira na vrstu prepreke ili vrstu sudara vozila. Vozilo je manje ‘agresivno’ u slučaju čeonog ili bočnog udara u drugo vozilo. Ujednačenost načina deformacije povećava efkasnost pojaseva i air bag-ova bez obzira na vrstu udara.

Na polju preventivne bezbednosti, Fijat 500L nudi prednje farove sa funkcijom dnevna svetlost i svetla za maglu sa funkcijom self-adaptive cornering.

Standardna serijska oprema novog modela dopunjena je aktuelnim sistemima bezbednosti kao što su ABS, kao i sa poboljšanim ESC, koji reaguje u ekstremnim uslovima, kada je ugrožena stabilnost kada je vozaču potrebna pomoć u kontroli vozila, a tu sui brojni drugi sofisticirani uređaji.

Nema komentara

Odgovorite