FCA na “raspustu”, nastavak proizvodnje 14. januara

- -
0

U kragujevačkom FIAT Krajsleru okončana je ovogodišnha proizvodnja automobila. Zaposleni će se u fabriku, kako se očekuje, vratiti 14. januara, dok će sutradan da početi proizvodnja u punom kapacitetu.

Od početka godine iz kragujevačke fabrike, prema nezvaničnim informacijama, izašlo je nešto manje od 40.000 gotovih automobila, što je za više od 20.000 vozila manje nego prethodne godine, čime je nastavljen kontinuitet pada proizvodnje, koji je startovao odmah nakon što je 2013. zabaležena rekordna proizvodnja od 117.000 vozila. Posle toga, obim proizvodnje automobila u Kragujevcu padao je iz godine u godinu, da bi u 2019., sa manje od 40.000 gotovih vozila, bila upošljena tek četvrtina fabričkih kapaciteta.

U kompaniji FIAT Krajsler u Kragujevcu ove godine bilo je više od 130 neradnih dana, od ukupno između 230 i 240 radnih dana. Pored zakonom dozvoljenih 45 dana zastoja, Vlada Srbije je, sredinom godine, na zahtev proizvođača, toj kompaniji odobrila još 87 neradnih dana. Zaposleni u kragujevačkoj fabrici u 2019. su, ne računajući letnji i zimski kolektivni godišnji odmor, više od polovine radnih dana proveli na plaćenim odsustvima, koje im se plaća sa 65 odsto od redovnih plata.

Uprkos tome, ili baš zbog toga, ogranak Sindikata “Nezavisnost” u FIAT Krajlsleru od menadžmenta kompanije zvanično traži da se radnicima isplati 13.plata, odnosno nadoknada za Božić.

“Većinu radnika FIAT Krajslera ovih dana muči neizvesnost da li će poslodavac da im isplati “božićnicu” ili trinaestu platu. Ove godine, zbog smanjenog obima proizvodnje, radnici su izgubili veliki broj radnih dana a samo od juna do danas država je odobrila dopunskih 87 neradnih dana. Radnici su u ovom slučaju plaćeni, i to ne bi bilo toliko strašno da većina njih nema velike kredite pa kada se od ovako umanjene plate odbije rata kredita, kući nose ništa ili skoro ništa”, navodi se u zahtevu “Nezavisnosti” poslovodstvu kompanije.

“Božićnicu”, dodaje se, nije lako zaraditi. Ako radnik u toku godine provede jedan dan na bolovanju ili zakasni više od četiri sata gubi minimum 80 odsto premije. Ovo je razlog što mnogi, često i bolesni,tvrde sindikalci, dolaze na posao. Bilo je slučajeva, navode, da radnica sa jednom rukom u gipsu pakuje delove ili da radnik sa naprslom jagodičnom kosti odbije hospitalizaciju i dođe na posao.

“Podsećamo da je poslodavac dužan da isplati “božićnicu”, ukoliko fabrika posluje pozitivno, a sigurno će poslovati. Nije krivica radnika što je smanjena prodaja vozila. Ako neko treba da ispašta to su menadžeri prodaje a nikako proizvodni radnici. Upozoravamo poslovbodstvo da će, ako premija izostane, mnogo radnika, posle Nove godine, da ode na bolovanje, usled čega će teško biti organizovati proizvodnju i za ono malo posla što ima”, poručili su iz Sindikata Nezavisnost.

Nema komentara

Odgovorite