„Faraonova kći“ otvara sezonu baleta iz „Boljšoj teatra“

- -
0

Sezona direktnih prenosa baleta iz Boljšoj teatra u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“ startuje u nedelju, 25. novembra, u 16 časova, baletskom predstavom Faraonova kći, sa Svetlanom Zaharovom u naslovnoj ulozi.

Balet je nastao po istoimenom delu Marijusa Petipe, koji je tokom sovjetske ere smatran ideološki nezrelim i gotovo zaboravljen, a oživeo ga je dugogodišnji koreograf Boljšoja, Pjer Lakot.

Naslovnu ulogu igra Svetlana Zaharova, jedina primabalerina assolute na svetu, zvezda Boljšoj teatra, Milanske skale, Kovent gardena, Pariskog baleta i drugih scena. Partner će joj biti baletski prvak Ruslan Skvorcov, u ulozi Lorda Vilsona i Taora. Orkestrom će dirigovati Pavel Kliničev, jedan od najistaknutijih dirigenata Boljšoja.

Mladi Englez lord Vilson putuje Egiptom sa svojim slugom Džonom Bulom. U podnožju piramide susreću karavan arapskih trgovaca koji ih pozivaju u svoj šator. Odjednom počinje jaka oluja, pa se putnici i trgovci sklanjaju u obližnju piramidu. Čuvar piramide upozorava nepozvane goste da budu tihi budući da tu leži Aspisia, kći jednog od najmoćnijih egipatskih faraona. Sedeći u ćošku, trgovci pale lule s opijumom, pa i lord Vilson povuče dim… Omamljen zaspi i utone u fantazmagorične snove.

U nastavku sezone direktnih prenosa iz moskovskog teatra naći će se još Bajadera, Romeo i Julija i Posvećenje proleća. Karte za celu sezonu su u prodaji, a kupovinom ulaznica za tri ili sva četiri baleta ostvaruje se 20% popusta.

Nema komentara

Odgovorite