Epidemija razvoda u Kragujevcu

- -
0

razvodU Kragujevcu je u prošloj godini broj zahteva za razvod braka povećan za više od tri puta u odnosu na 2011. godinu, dok se za blizu 950 dece roditelji spore oko roditeljskog prava.

To su neki su od podataka u izveštaju o radu kragujevačkog Centra za socijalni rad za 2012. godinu.

Prema podacima koje je Centar za socijalni rad dobio od nadležnog suda, u prošloj godini je u Kragujevcu sklopljen 881 brak, dok je čak 594 tužbi podneto za razvod braka. Reč je o povećanju za više od tri puta u odnosu na 2011. godinu kada je podneto 180 zahteva za raskid braka.

Sociolog Centra za socijalni rad Snežana Stevanović u izjavi Tanjugu rekla je da je u 2012. godini različitim oblicima, merama i uslugama socijalne zaštite bilo obuhvaćeno 4.104 dece uzrasta do 18 godina, što je za 5,4 odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

“Prema vrsti potrebe i problema najzastupljenija su bila materijalno ugrožena deca, zatim deca oko čijeg se staranja spore roditelji, potom deca koja su zanemarena ili su u riziku od zanemarivanja “, rekla je Stevanovićeva.

Tako je, navodi Stevanovićeva, materijalnu pomoć, ili jednokratnu novčanu pomoć, ili pak topli obrok dobilo 1.950 dece, među kojima je najviše-970 uzrasta od šest do 14 godina, dok ih je uzrasta do dve godine života bilo 268.

Pored dece koja su materijalno ugrožena, u Centru je evidentirano i 947 dece oko čijeg se staranja spore roditelji, od kojih je 107 uzrasta do dve godine života, a najviše-515 ih je uzrasta od šest do 14 godina.

Prema evidenciji Centra, 187 dece bilo je u 2012. godini zanemareno ili je u riziku od zanemarivanja, od čega 31 starosti do dve godine.

U statističkoj kategoriji “ostala deca” je 943 deteta i reč je o kategoriji u kojoj su deca koja su u sukobu sa zakonom i sa smetanjama u razvoju.

U prošloj godini Centar je privremeni smeštaj obezbedio za 54 dece zbog zlostavljanja, od kojih je 14 dece zlostavljalo oba roditelja, dok kod 34 dece jedan roditelj nije mogao da ih zaštiti od zloštavljanja drugog roditelja.

Prema podacima Centra, u prošloj godini beleži se smanjenje broja novoevidentiranih maloletničkih počinalaca krivičnih dela, ali raste broj povratnika u kršenju zakonskih normi.

Slične vesti

Nema komentara

Odgovorite