Epidemija infarkta u Kragujevcu

- -
7

infarkt_bigInstitutu za javno zdravlje u Kragujevcu saopštio je da godišnje 56.000 osoba u našoj zemlji umire od bolesti srca i krvnih sudova.

Samo u Šumadijskom okrugu za deset godina kardiovaskularna oboljenja pokosila su više od 25.000 stanovnika, što je više od polovine svih smrtnih ishoda. Jedan od uzroka bolesti srca je visok krvni pritisak, koga stručnjaci nazivaju „tihim ubicom“ i najobimnijom nezaraznom epidemijom, zbog koga su odeljenja za moždane i srčane udare prepuna pacijenata. U otkrivanju i lečenju hipertenzije u Srbiji važi „pravilo osmice“.

Polovina građana Srbije ima visok pritisak. Od tih 50 odsto, polovina zna da je bolesna. Od te polovine, tek 50 odsto je pod pravilnom terapijom, tako da se tek svaki osmi pacijent leči kako treba. Statistički rečeno, 10 odsto pacijenata ima šansu da povrati zdravlje, a ostalih 90 odsto nepovratno klizi u smrt – izjavio je dr Goran Davidović, kardiolog u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Hipertenzija je bolest modernog doba i povezana je sa dugotrajnim sedenjem, stresom, gojaznošću, lošom ishranom, alkoholom, pušenjem, hrkanjem i prekidima disanja u snu.

U Centru za kardiologiju u Kragujevcu, kako navodi dr Davidović, u poslednje tri nedelje prava je epidemija srčanih oboljenja i svakog dana u proseku stiže više od šest pacijenata sa infarktom.
Kada dođe do infarkta, tada je kasno i lečimo samo posledicu. Ljudi su često u zabludama da pritisak lakšeg stepena ne treba lečiti. Kada lekovima dovedu pritisak do normale, prestaju da uzimaju terapiju pod raznoraznim izgovorima – ukazuje dr Davidović.

Izvor: Alo

 

7 Komentara

 1. postovani! Imam pitanje ako neko moze da mi odgovori.Imam 35god.moj krvni pritisak je cesto 150/94 otkucaji stca u oko 90.cesto mi se desava da osecam bol u grudima kako da me nesto probad kroz srce, imam i glavobolje.To mi se desava od kad sam rodila cetvrto dete 2007god.u bolnici su mi rekli da imam hipertenziju i da moram da je lecim.Interesuje me dali bih trebalo da je javim lekaru i koji je normalan pritisak za moje godine.hvala….

  • Draga Violeta,
   postoji hipertenzija koja se javlja kod zena u trudnoci ,nakon porodjaja prestaje,u vecini slucajeva..
   Svakako da treba dase javite svom lekaru,da odradite analize,za pocetak krvnu sliku,Ekg i pregled kod interniste…Sami takodje,treba ,da proveravate tenziju i vodite jedan kalendar, svakog dana ,..
   Hipertenzija je nazalost poprimila epidemijski karakter,ima veliki uticaj ,ishrana,nacin zivota,stres,genetika,sa staroscu incidenca se povecava…
   Potrebno je imati vecu fizicku aktivnost,korigovati nacin ishrane,sa manje soli,ali postoje i so -senzitivne i so-rezistentne osobe,to je individualno,po potrebi redukovati telesnu masu…sto manje stresa..
   Ukoliko ove ne farmakoloske mere,ne daju rezultate -krece se sa terapijom,postoji dosta lekova koje ce VAS lekar ordinirati
   Verujem da ste Vi ,mlada ,zdrava zena,majka troje dece i da je ova tenzija kao i otkucaji od 90-min,prolaznog karaktera,izlozeni nacinu zivota..
   Ali,moj Vam je savet,-da se javite lekaru i uradite rutinske analize!
   :)

 2. postovani imam visok krvni pritisak kad ne pijem lekove i do 170 sa 110 to je sve pocelo od kada sam imao udes motorom do tada sam imao uvek malo nizi pritisak ume mnogo da skoci a imam 22 godine lekari su mi uradili i EKG i ultrazvuk srca i kompletnu krvnu sliku ultrazvuk stomaka i svi rezultati su mi odlicni a dobio sam lekove koje uzimam pa me interesuje koje bi jos analize mogao da uradim da bih saznao uzrok povisenog pritiska bio sam i sportista neprekidno punih 13 godina bez pauze sad ne treniram vec dve godine…??? Hvala unapred!

 3. Postovani Igore,
  95% hipertenzije-ne zna se pravi uzrok,pa se zovu esencijalne hipertenzije,a samo u 5% se sazna pravi uzrok ..
  Vi ste jako mlad decko,ali morate redovno da uzimate lekove,jer ove vrednosti su visoke za vase godine..
  Moj savet je-da pijete redovno terapiju koju Vam je prepisao lekar,bavite se umerenom fizickom aktivnoscu,i vodite racuna o nacinu ishrane….redovno proveravajte tenziju…
  Odite ,na povremene kontrole ,lipidnog statusa,holesterol i trigliceridi, i kod interniste..
  Zivite zdravije,opustenije i sa sto manje stresa !
  Pozdrav.

 4. Verujem da u Vasem slucaju postoji izvesna korelacija izmedju povisenog pritiska i udesa,kao vid prezivljenog stresa…

Odgovorite