Energetski svesni i efikasni

- -
0

Kragujevac je danas bio domaćin foruma „Energetski svesni i efikasni“ koji u okviru projekta „Podizanje svesti o energetskoj efikasnosti donosilaca odluka na lokalnom nivou u Srbiji“ organizuje Stalna konferencija gradova i opština uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole.

Tokom foruma grad Kragujevac i još 15 predstavnka gradova i opština potpisali su Povelju o energetskoj efikasnosti kojom su iskazali svoju spremnost da doprinesu boljoj i održivoj energetskoj budućnosti gradova i opština, a na dobrobit svih građana.

– Kragujevac sarađuje sa komunalnim preduzećima i nevladinim organizacijama po pitanju energetske efikasnosti, a potpisivanjem povelje nastavljamo postojeću saradnju sa SKGO i predstavnicima gradova i na ovom polju i preduzimaćemo mere kako bi se smanjilo korišćenje energije, a da udobnost i konformnost ostane ista – rekao je Zoran R. Prokić, član veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

– Pokušavamo da podignemo svest lokalnih samouprava o potrebi da se uđe u programe energetske efikasnosti, a to znači da lokalne samouprave pre svega u javnom sektoru pokažu mnogo više odgovornosti, ali i interesovanja da ulažu u ovu oblast i razumeju da je ulaganje u energetsku efikasnost ustvari štednja za budućnost i da je sastavni deo ukupnih svetskih trendova ka očuvanju i zaštiti životne sredine – istakao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Do kraja godine biće održana još tri regionalna okupljanja i to u Subotici, Nišu i Beogradu i planirano je da povelju potpišu svi gradovi i opštine u Srbiji, čime će iskazati posvećenost načelima racionalnog gazdovanja energijom.

Nema komentara

Odgovorite