“Ekomar” sprovodi projekat vezan za očuvanje jezera u Kragujevcu

- -
0

Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti “Ekomar” realizovaće projekat pod nazivom “Transparentnost podataka kao bitan činilac očuvanja ekoloških usluga hidroakumulacija” u saradnji sa JKP “Vodovod i kanalizacija” Kragujevac i Prirodno-matematičkim fakutetom, Univerziteta u Kragujevcu.

Taj program se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole “Zeleni inkubator” uz finansijsku podršku Evropske Unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije “Fridrih Ebert”.

Projekat je usmeren na zaštitu i unapređenje kvaliteta vode na hidroakumulacijama od značaja za stanovnike grada Kragujevca, jezera Gruža, Grošnica, Šumarice i Bubanj. Specifični ciljevi projekta su povećanje transparentnosti podataka o faktorima i posledicama ugrožavanja vodenih akumulacija, unapređenje saradnje između upravljača hidroakumulacija i građana kao i unapređenje razumevanja značaja javnih politika u oblasti zaštite i upravljanja vodama na lokalnom nivou.

Jedan od glavnih očekivanih rezultata projekta jeste formiranje zajednice aktera koja će biti dovoljno snabdevena podacima da bi se uočili prvi upozoravajući znaci ekoloških problema na hidroakumulacijama.

Bitan činilac u ostvarivanju rezultata jeste blagovremeno obaveštavanje, komunikacija i aktivno učešće građana putem medija, društvenih mreža i kontakt forme na sajtu Udruženja “Ekomar”.

Zato organizator poziva građane da aktivno isprate aktivnosti na ovom projektu i time doprinesu povećanju svesti šire javnosti o stanju, mogućim ekološkim problemima i načinima rešavanja tih problem na hidroakumulacijama od značaja za stanovnike grada Kragujevca.

Nema komentara

Odgovorite