Eci peci pec – Mleko sad sigurno nije otrovno

- -
1

mlekoAko ste prezali od konzumiranja mleka zbog uvećanih koncentracija nedozvoljene supstance, aflatoksina, izgleda da više ne morate da brinete.Ili možda treba?!

U poslednje vreme mnogo smo čitali i slušali o tom ozloglašenom toksinu, brinuli smo i šalili se o istom trošku. Bilo da su informacije o prekomernim količinama ove supstance u melku bile zaista vredne tolikog alarmiranja građanstva, ili su možda bile samo instrument da se prikupljaju politički poeni pojedinih stranaka, kako neki kažu, Vlada Srbije rešila je da najzad stavi tačku na ova haotična dešavanja.

Izgleda da sada možemo bezbrižno da pijemo mleko jer je granica dozvoljenog za aflatoksin sa 0,05 poveća na 0,5. To praktično znači da možemo bezbedno da pijemo mleko i sa deset puta većim koncentracijama aflatoksina od onih kojima su nas u poslednje vreme plašili. Uostalom, tako je bilo i do pre dve godine.

“Iz Ministarsrtva zdravlja, Batuata i Vojno medicijnske akademije (VMA) smo dobili identičan odgovor da nema naučnih dokaza da postoji razlika po zdravlje građana u vrednostima 0,5 ili 0,05 mikrograma aflatoksina u mleku”, kazao je ministar poljoprivrede, Goran Knežević.

Pravi savet nemamo. Prepucavanja nekih suprotstavljenih strana u celoj ovoj ujdurmi se nastavljaju. Kumulativni efekat najjači je ako gledamo broj oprečnih informacija. I po principu “ništa meni bez mene”, izgleda da zaista  “građani u ovoj situaciji moraju sami da procene da li će piti mleko ili neće”.

Slične vesti